Генеза міжправославних протиріч в Україні: релігієзнавчий аналіз - Заремба, Е. М.; Zaremba, E. M. (My University, 2017)
Стаття присвячена філософсько-релігієзнавчому аналізу міжправославного конфлікту в Україні як комплексного явища, що сформувалося і постало як наслідок суспільно-політичних протиріч у житті новітньої України, та результат дії чинників релігійної геополітики, що лягли в основу конструювання й ескалації такого конфлікту, а також пошуку шляхів відновлення єдності православних в Україні й утворення тут єдиної Помісної православної церкви як ключового питання в розвитку релігійно-церковного середовища країни та повноцінної реалізації ним своїх соціальних і світоглядних функцій. Розкрито сутність геополітичних стратегій Руської православної церкви щодо православних в Україні як основної перепони на шляху до розв’язання внутрішніх православних протиріч у нашій країні, об’єднання православних в Україні й утворення тут єдиної Помісної православної церкви. Висвітлено й оцінено основні етапи унезалежнення православних в Україні в церковному середовищі й українському суспільстві.

Статья посвящена философско-религиоведческому анализу межправославного конфликта в Украине как комплексного явления, сформировавшегося и ставшего следствием общественно-политических противоречий в жизни современной Украины, результатом действия факторов религиозной геополитики, которые легли в основу конструирования и эскалации этого конфликта, а также поиску путей восста- новления единства православных в Украине и образования здесь единой Поместной православной церкви как ключевого вопроса в развитии религиозно-церковной среды страны и полноценной реализации ею своих социальных и мировоззренческих функций. Раскрыта сущность геополитических стратегий Русской православной церкви относительно православных в Украине как основной преграды на пути решения внутренних православных противоречий в нашей стране, объединения православных в Украине и образования здесь единой Поместной православной церкви. Освещены и оценены основные этапы пути к независимости православных в Украине в церковной среде и украинском обществе.

The article is devoted to the philosophical and religious analysis of the inter-orthodox conflict in Ukraine as a complex phenomen on that emerged and arose as a result of socio-political contradictions in the life of the newest Ukraine, and the result of the actions of religious geopolitics, which formed the basis of the design and escalation of this conflict, the restoration of the unity of the Orthodox in Ukraine and the formation of a single Local Orthodox Church here as a key issue in the development of the religious and church environment of the country and the full realization It has it sown social and ideological functions. The essence of geopolitical strategies of the Russian Orthodox Church concerning the Orthodox in Ukraine as the main obstacle to resolving intra-Orthodox contradictions in our country, the unification of Orthodox in Ukraine and the formation of a single Local Orthodox Church here are revealed. To highlight and assess the main stages of the independence of the Orthodox in Ukraine in the church community and Ukrainian society.
Заремба Е. М. Генеза міжправославних протиріч в Україні: релігієзнавчий аналіз / Е. М. Заремба // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2017. - Вип. 19. - С. 31-35.
Keywords: УПЦ КП; УПЦ МП; автокефалія; еклезіологія; автокефальна церква; автономна церква; помісна церква; УПЦ КП; УПЦ МП; автокефалия; экклезиология; автокефальная церковь; автономная церковь; поместная церковь; UOC-KP; UOC-MP; autocephaly; ecclesiology; autocephalous church; autonomous church; local church