Концептуальні засади реалізації принципу субсидіарності в Україні - Мошак, Олена Володимирівна; Мошак, Елена Владимировна; Moshak, Olena V. (Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2018)
У статті досліджено концептуальні засади реалізації принципу субсидіарності в Україні. Сьогодні принцип субсидіарності є головною ознакою взаємодії всіх рівнів влади в Європі. Зокрема, це визначено Європейською хартією місцевого самоврядування. Впровадження цього загальновизнаного і обов’язкового для країн-членів Ради Європи документу досі залишається актуальним завданням у сучасній Україні. Утвердження зазначеного принципу є одним із ключових етапів приведення місцевого самоврядування України у відповідність до європейських стандартів.

In the article the conceptual principles of implementation of the principle of subsidiarity in Ukraine are researched. Today, the principle of subsidiarity is the main feature of the interaction of all levels of government in Europe. In particular, this is defined by the European Charter of local self – government. The introduction of this universally recognized and binding document for the member states of the Council of Europe remains a topical task in modern Ukraine. The approval of this principle is one of the key steps in bringing local government in line with European standards in Ukraine.

В статье исследованы концептуальные основы реализации принципа субсидиарности в Украине. Сегодня принцип субсидиарности является главным признаком взаимодействия всех уровней власти в Европе. В частности, это определено Европейской хартией местного самоуправления. Внедрение этого общепризнанного и обязательного для стран-членов Совета Европы документа до сих пор остается актуальной задачей в современной Украине. Утверждение этого принципа является одним из ключевых этапов приведения местного самоуправления Украины в соответствие с европейскими стандартами.
Мошак О. В. Концептуальні засади реалізації принципу субсидіарності в Україні / О. В. Мошак // Lex Portus : юрид. наук. журн. / редкол. : С. В. Ківалов (голов. ред. ради), Б. А. Кормич (голов. ред.), І. В. Сафін (заст. голов. ред.), Т. В. Аверочкіна (наук. ред., відп. секр.) [та ін.] ; НУ "ОЮА", ГО "МА Святий Миколай". - Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2018. - № 2. – C. 50-67.
Keywords: Європейська Хартія місцевого самоврядування; субсидіарність; децентралізація; місцеве самоврядування; European Charter of local self-government; subsidiarity; decentralization; local self-governance; Европейская Хартия местного самоуправления; субсидиарность; децентрализация; местное самоуправление