Український релігійний дискурс у контексті російсько-українського міждержавного конфлікту - Васильченко, О. М.; Васильченко, О. М.; Vasylchenko, O. M. (Одеса, 2017)
У статті на прикладі діяльності Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій (ВРЦіРО) розглядається природа та динаміка українського релігійного дискурсу в умовах російсько-українського міждержавного конфлікту. Зокрема, виокремлюються його основні функції як на національному, так і міжнародному рівнях взаємодії. Підкреслюється роль ВРЦіРО в якості агента врегулювання зазначеного міжнародного конфлікту щонайменше на інформаційно-психологічному рівні. Також у даному дослідженні надається семантична характеристика стратегічних наративів вказаного міжконфесійного органу щодо різного типу внутрішніх та зовнішніх аудиторій. У результаті висуваються окремі рекомендації щодо дискурсивних практик ВРЦіРО з метою підвищення ефективності діяльності України щодо врегулювання міждержавного конфлікту з Російською Федерацією.

В статье на примере Всеукраинского Совета Церквей и религиозных организаций (ВСЦиРО) рассматривается природа и динамика украинского религиозного дискурса в условиях российско-украинского межгосударственного конфликта. В частности, выделяются его основные функции как на национальном, так и международном уровнях взаимодействия. Подчеркивается роль ВСЦиРО в качестве агента урегулирования указанного международного конфликта на информационно-психологическом уровне. Также в рамках данного исследования предоставляется семантическая характеристика стратегических нарративов указанного межконфессионального органа, направленных на разного типа внутренние и внешние аудитории. В результате выдвигаются отдельные рекомендации относительно дискурсивных практик ВСЦиРО с целью повышения эффективности деятельности Украины по урегулированию межгосударственного конфликта с Российской Федерацией.

The article examines the nature and dynamics of Ukrainian religious discourse in terms of the Russia-Ukraine interstate conflict on the example of the Ukrainian Council of Churches and Religious Organizations (AUCCRO) activities. In particular, it outlines the basic functions thereof both on national and international levels of interaction. It also highlights the role of the AUCCRO as an agent of regulation of the above-mentioned international conflict, at least on the informational and psychological level. Also in this research, semantic characteristics are given to the strategic narratives of the specified interfaith body aimed at various types of internal and external audiences. As a result, some recommendations are provided for the AUCCRO’s discursive practices in order to improve the efficiency of Ukraine’s activity concerning the regulation of the inter-state conflict with Russia
Васильченко О. М. Український релігійний дискурс у контексті російсько-українського міждержавного конфлікту / О. М. Васильченко // S.P.A.C.E. Society, Politics, Administration in Central Europe : електронний науково-практичний журнал / редкол.: Д. В. Яковлев (голов. ред.), К. М. Вітман (заст. голов. ред.), Д. Ю. Дворніченко (відп. секр.) [та ін.] ; НУ «ОЮА». – Одеса, 2017. – Вип. 3. – С. 52-57.
Keywords: ВРЦіРО; релігійний дискурс; інформаційно-психологічна безпека; врегулювання міжнародного конфлікту; Україна; Російська Федерація; ВСЦиРО; религиозный дискурс; информационно-психологическая безопасность; урегулирование международного конфликта; Украина; Российская Федерация; AUCCRO; religious discourse; informational-psychological security; conflict regulation; Ukraine; Russian Federation