Становлення та розвиток законодавства про матеріальну відповідальність в Україні - Ткалич, Юлія Василівна; Ткалич, Юлия Васильевна; Tkalych, Yuliia V. (My University, 2009)
Стаття присвячена дослідженню становлення і розвитку законодавства про матеріальну відповідальність у трудовому праві України, виявленню головних етапів у регулюванні цього виду відповідальності, а також характерних рис положень законодавства про матеріальну відповідальність в системі нормативних актів трудового права, діючої на території України в різний час у зв'язку з прийняттям нових кодексів законів про працю, положень про матеріальну відповідальність сторін трудових правовідносин, спеціальних актів про відповідальність конкретних суб'єктів даних відносин. Увага приділяється науковим розробкам українських та російських вчених на різних етапах становлення трудового законодавства, їхніх поглядів на вдосконалення регламентування правового статусу сторін трудового договору в цій сфері. а також обґрунтовується можливість застосування позитивного досвіду в регулюванні матеріальної відповідальності у новому Трудовому кодексі України.

Статья посвящена исследованию становления и развития законодательства о материальной ответственности в трудовом праве Украины, выявлению главных этапов в регулировании данного вида ответственности, а также характерных черт положений законодательства о материальной ответственности в системе нормативных актов трудового права, действующей на территории Украины в разное время в связи с принятием новых кодексов законов о труде, положений о материальной ответственности сторон трудовых правоотношений, специальных актов об ответственности конкретных субъектов данных отношений. Внимание уделяется научным разработкам украинских и российских ученых на разных этапах становления трудового законодательства, их взглядов на совершенствование регламентирования правового статуса сторон трудового договора в этой сфере. а также обосновывается возможность применения позитивного опыта в регулировании материальной ответственности в новом Трудовом кодексе Украины.

The article is devoted to the research of becoming and development of legislation about property accountability in labour right of Ukraine, to exposuring of the main stages at adjusting of this type of responsibility and also character features of positions of legislation about property accountability in the system of normative acts of labour rights, operated on territory of Ukraine at different times in connection with acceptance of new labour codes, positions about property accountability of sides of labour legal relationships, special acts about responsibility of concrete subjects of these relations. Consideration is given to scientific works of Ukrainian and Russian scientists on different stages of becoming of labour legislation, their opinion about perfection of regulation of legal status of sides of labour contract in this sphere, and possibility of application of positive experience is also grounded in adjusting of property accountability in the new Labour code of Ukraine.
Ткалич Ю. В. Становлення та розвиток законодавства про матеріальну відповідальність в Україні / Ткалич Ю. В. // Актуальні проблеми політики : зб. наук. пр. / редкол. : С. В. Ківалов (голов. ред.), Л. І. Кормич (заст. голов. ред.), Ю. П. Аленін [та ін.] ; МОН України, ОНЮА. – Одеса : Фенікс, 2009. – Вип. 38. – С. 682-689.
Keywords: законодавство про матеріальну відповідальність; трудове право України; майнова відповідальність; законодательство о материальной ответственности; трудовое право Украины; имущественная ответственность; legislation on liability; Labor right Ukraine; material liability