Антропологічна форма здійснення політичних свобод - Климончук, Василь Йосифович (Одеса : Фенікс, 2015)
У статті досліджено антропологічні основи політичної свободи, що допомогло проаналізувати історичні форми політичної свободи, особливості її становлення, принципи ствердження, специфіку інтерпретації через тріадичну систему «людина – політичні інститути – відносини», а це дало змогу виокремити різновиди форм здійснення політичної свободи у двох вимірах: 1) «влада – суспільство – людина»; 2) «людина – моральний закон». Стверджено, що антропологічний принцип свобод допомагає науково повно осягнути ідею формування таких необхідних складових політики, як її пізнання та розуміння, діяльність, цінності. Показано, що проблема визначення свободи всіх векторів людського життя має єдине коріння, і це коріння – сама людина.

В статье исследованы антропологические основы политической свободы, что помогло проанализировать исторические формы политической свободы, особенности ее становления, принципы утверждения, специфику интерпретации через триадичную систему «человек – политические институты – отношения», а это позволило выделить разновидности форм осуществления политической свободы в двух измерениях 1) «власть – общество – человек»; 2) «человек – нравственный закон». Обосновано, что антропологический принцип свобод помогает научно полно постичь идею формирования таких необходимых составляющих политики, как ее познания и понимания, деятельность, ценности. Показано, что проблема определения свободы всех векторов человеческой жизни имеет единые корни, и эти корни – сам человек.

This article explores the anthropological foundations of political liberty that helped analyze historical forms of political freedom, especially its formation, principles statement, the specific interpretation through triads system «man – political institutions – relations», which made it possible to distinguish the variety of forms of political freedom in two dimensions 1) «government – society – people»; 2) «people – the moral law». Stated that the principle of freedom anthropological research helps grasp the idea of forming the necessary components such policy as its knowledge and understanding of the activities and values. It is shown that the problem of determining the freedom of all vectors of human life has a single root, and it root is the same person.
Климончук В. Й. Антропологічна форма здійснення політичних свобод / В. Й. Климончук // Актуальні проблеми політики зб. наук. пр. / редкол.: С. В. Ківалов (голов. ред.), Л. І. Кормич (заст. голов. ред.), М. А. Польовий (відп. секр.) [та ін.] ; НУ «ОЮА», Південноукр. центр гендер. проблем. – Одеса : Фенікс, 2015. – Вип. 54. – С. 41-50.
Keywords: антропологічні основи політичної свободи; політична свобода; свобода; людина; влада; суспільство; антропологические основы политической свободы; политическая свобода; свобода; человек; власть; общество; anthropological foundations of political freedom; political freedom; freedom; man; authority; society