Система захисту та резервного копіювання даних вебсерверу : кваліфікаційна (бакалаврська) робота - Середа, Максим Вікторович (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
Система захисту та резервного копіювання даних вебсерверу - Кваліфікаційна робота бакалавра за спеціальністю 125 «Кібербезпека », освітньою програмою «Кібербезпека та захист даних». Кваліфікаційна робота викладена на 40 сторінках основного тексту і 46сторінках загального тексту, містить 3 розділи, 28 рисунків, 13 використаних джерел. Останніми роками спостерігається значне зростання кількості кіберінцидентів, зокрема - DDoS-атак, SQL-ін’єкцій, атак типу "людина посередині" (MITM) та інших загроз, спрямованих на компрометацію вебресурсів. У зв’язку з цим розробка надійної системи захисту вебсерверів і впровадження ефективних механізмів резервного копіювання є критично важливими завданнями в галузі кібербезпеки. Метою даної кваліфікаційної роботи є дослідження та впровадження практичних рішень для забезпечення безпеки та збереження даних вебсерверу, зокрема шляхом налаштування фаєрволу, систем запобігання вторгненням та організації автоматичного резервного копіювання. У роботі проаналізовано сучасні загрози вебінфраструктурі, розглянуто популярні платформи та програмні засоби, що використовуються для забезпечення стабільності та захисту серверних систем. Наукова новизна та практична значущість дослідження полягає в комплексному підході до розробки безпечної серверної архітектури, що поєднує теоретичні засади інформаційної безпеки з прикладними інструментами на базі відкритого програмного забезпечення. Web server data protection and backup system - Bachelor’s thesis in specialty 125 “Cybersecurity”, educational program “Cybersecurity and Data Protection”. The qualification work is set out on 40 pages of the main text and 46 pages of the general text, contains 3 sections, 28 figures, 13 references. In recent years, there has been a significant increase in the number of cyber incidents, including DDoS attacks, SQL injections, man-in-the-middle (MITM) attacks and other threats aimed at compromising web resources. In this regard, the development of a reliable web server security system and the implementation of effective backup mechanisms are critical tasks in the field of cybersecurity. The purpose of this qualification work is to research and implement practical solutions to ensure the security and safety of web server data, in particular by setting up firewalls, intrusion prevention systems, and organizing automatic backups. The paper analyzes modern threats to web infrastructure, examines popular platforms and software tools used to ensure the stability and protection of server systems. The scientific novelty and practical significance of the study lies in an integrated approach to the development of a secure server architecture that combines the theoretical foundations of information security with applied tools based on open source software.
Середа М. В. Система захисту та резервного копіювання даних вебсерверу : кваліфікаційна (бакалаврська) робота / М. В. Середа. – Одеса : НУ «ОЮА», 2025. – 45 с.
Keywords: КІБЕРБЕЗПЕКА; ВЕБСЕРВЕР; ЗАХИСТ ДАНИХ; РЕЗЕРВНЕ КОПІЮВАННЯ; ФАЄРВОЛ; FAIL2BAN; RSYNC; CYBERSECURITY; WEB SERVER; DATA PROTECTION; BACKUP; FIREWALL