Механізми легітимації державної влади в недемократичних політичних системах: історико-політичний аспект - Посвістак, О. А.; Посвистак, А. А.; Posvistak, О. А. (Одеса, 2017)
У статті на основі аналізу наукових джерел і літератури розглянуто механізми внутрішньої легітимації державної влади. Охарактеризовано застосування на практиці інформаційного, ідеологічного, психологічного, економічного, правового, морального та механізму соціалізації. З’ясовано, що більшовики використовували симулятивно-маніпулятивні технології легітимації державної влади. Показано практичну реалізацію окреслених механізмів на прикладі функціонування радянської тоталітарної політичної системи. Встановлено, що недемократичні політичні режими забезпечували своє політичне домінування за допомогою різних елементів соціально-політичної цілісності. Зокрема, найбільша увага приділялася ефективності політичного управління. Ця обставина створювала тимчасовий ефект, який змінювався деградацією системи. Крізь призму концепції тотальної влади охарактеризовані аксіологічний та правовий виміри легітимності влади та управління.

В статье на основе анализа научных источников и литературы рассмотрены механизмы легитимации государственной власти: информационный, идеологический, психологический, экономический, правовой, нравственный и механизм социализации. Выяснено, что большевики использовали симулятивно-манипулятивные технологии легитимации власти. Показана практическая реализация определенных механизмов на примере функционирования советской тоталитарной политической системы. Установлено, что недемократические политические режимы обеспечивали свое политическое доминирование за счет различных элементов социально-политической целостности. В частности, наибольшее внимание уделялось эффективности политического управления. Это обстоятельство создавало временный эффект, который стал причиной деградации системы. Сквозь призму концепции тотальной власти охарактеризованы аксиологическое и правовое измерения легитимности власти.

The mechanisms of legitimation of governmental power, such as informational, ideological, psychological, economical, legal, moral and mechanism of socialization are discussed in the article on the base of the analysis of scientific sources and literature. It was found that the Bolsheviks used manipulative techniques of legitimation of power. The practical implementation of outlined mechanisms is shown on the example of Soviet totalitarian political system functioning. Found that undemocratic political regimes provided their political dominance through the various elements of socio-political integrity. In particular, the greatest attention was paid to the effectiveness of political management. This situation created a temporary effect that changing the system degradation. Axiological and legal dimensions of power legitimacy are described through the concept of total power.
Посвістак О. А. Механізми легітимації державної влади в недемократичних політичних системах: історико-політичний аспект / О. А. Посвістак // S.P.A.C.E. Society, Politics, Administration in Central Europe : електронний науково-практичний журнал / редкол.: Д. В. Яковлев (голов. ред.), К. М. Вітман (заст. голов. ред.), Д. Ю. Дворніченко (відп. секр.) [та ін.] ; НУ «ОЮА». – Одеса, 2017. – Вип. 2. – С. 47-50.
Keywords: політична влада; державна влада; легітимація влади; механізми легітимації влади; политическая власть; государственная власть; легитимация власти; механизмы легитимации власти; political power; governmental power; legitimation of power; mechanisms of power legitimization; totalitarian regime; undemocratic political system