Інвестиційна привабливість ґрунтів Карпатського регіону України - Позняк, Степан Павлович; Позняк, С. П.; Pozniak, Stepan P.; Паньків, Зіновій Павлович; Паньків, З. П.; Паньков, Зиновий Павлович; Pankiv, Zinovii P.; Pankiv, Zinoviy; Ямелинець, Тарас Степанович; Ямелинець, Т. С.; Ямелинец, Тарас Степанович; Yamelynets, Taras S.; et al. (Інститут географії НАН України, 2020)
Мета цієї публікації – обґрунтувати необхідність комплексної оцінки та вдосконалити теоретико-методологічні засади оцінювання інвестиційної привабливості ґрунтів Карпатського регіону України, розробити систему показників для оцінювання агровиробничих властивостей ґрунтів і сформувати структуру показників регіональної інвестиційної привабливості модальних типів ґрунтів. До критеріїв інвестиційної привабливості ґрунтів віднесено їхні морфологічні особливості та фізико-хімічні властивості, кліматичні, технологічні, організаційно-економічні, соціальні, правові параметри. Першочерговим завданням є формування баз даних морфологічних, фізичних і фізикохімічних властивостей модальних типів ґрунтів Карпатського регіону, які визначають родючість та інвестиційну привабливість. Пропонована оцінка інвестиційної привабливості ґрунтів земельних ділянок є запорукою мінімізації можливих ризиків інвестування та впровадження рентабельного типу землекористування.

Цель этой публикации - обосновать необходимость комплексной оценки и усовершенствовать теоретико-методологические основы оценки инвестиционной привлекательности почв Карпатского региона Украины, разработать систему показателей для оценки агропромышленных свойств почв и сформировать структуру показателей региональной инвестиционной привлекательности модальных типов почв. К критериям инвестиционной привлекательности почв отнесено их морфологические особенности и физико-химические свойства, климатические, технологические, организационно-экономические, социальные, правовые параметры. Первоочередной задачей является формирование баз данных морфологических, физических и физико-химических свойств модальных типов почв Карпатского региона, определяющие плодородие и инвестиционную привлекательность. Предлагаемая оценка инвестиционной привлекательности почв земельных участков является залогом минимизации возможных рисков инвестирования и внедрения рентабельного типа землепользования.

The purpose of this publication is to substantiate a comprehensive assessment of the investment attractiveness of soils of the Carpathian region of Ukraine, as well as to investigate the theoretical and methodological approaches of the assessment of the investment attractiveness of soils, to develop indicators for evaluating the agricultural production properties of the soil and to formulate the soils quality. The criteria for investment attractiveness of soils are soil, climate, technological, organizational, economic, social, legal. The primary task is the formation of databases of agro-production properties of modal types of soils within the Carpathian region, first of all their morphological, physical and physical-chemical properties, which determine the fertility of soils and may affect on the investment attractiveness. A proper soil assessment is extremely important in order to evaluate the investment attractiveness of the territory and to reduce the possible investment risk, quickly and proper justify the planned investments.
Investment attractiveness of soils of the Carpathian region of Ukraine
Позняк С. П. Інвестиційна привабливість ґрунтів Карпатського регіону України / С. П. Позняк, З. П. Паньків, Т. С. Ямелинець, Н. С. Гавриш // Український географічний журнал. – № 1. – Інститут географії НАН України, 2020. – С. 26-34.
Keywords: ґрунти; інвестиційна привабливість ґрунтів; родючість ґрунтів; правовий режим ґрунтів; землі сільськогосподарського призначення; Карпатський регіон; почвы; инвестиционная привлекательность почв; плодородие почв; правовой режим почв; земли сельскохозяйственного назначения; Карпатский регион; soils; investment attractiveness of soils; soil fertility; legal regime of soils; agricultural land; Carpathian region; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; Research Subject Categories::FORESTRY, AGRICULTURAL SCIENCES and LANDSCAPE PLANNING::Soil science