Проблемні аспекти застосування мита в Україні - Батанова, Людмила Олександрівна; Батанова, Людмила Александровна; Batanova, Liudmyla O.; Кухарук, Ірина О.; Кухарук, Ирина О.; Kukharuk, Iryna O. (Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2018)
У статті проаналізовано різні підходи науковців щодо наукового визначення поняття «мито». Визначено, що миту притаманні як загальні ознаки митних пла тежів, так і особливі. Охарактеризовано функції мита та визначено підстави класифікації різних видів мита. З’ясовано, що порядок застосування комбінованих ставок ввізного мита є законодавчо невизначеним. Встановлено, що запровадження сезонного ввізного мита в Україні за чинним законодавством є неможливим. Запропоновано шляхи вирішення вказаних проблем.

The article analyses different scientific approaches according to the scientific definition of the concept of “customs duty”. It is determined that customs duty is characterized both by common features of customs payments and special features. It is characterized the functions of customs duty and determined the grounds for the classification of different types of customs duty. It is found out that the procedure of applying the combined import customs duty rates is not defined legally. It is determined that the introduction of the seasonal import customs duty in Ukraine is impossible under the current legislation. It is offered the ways of solving these problems.

В статье проанализированы различные подходы ученых к научному определению понятия «пошлина». Определено, что пошлине присущи как общие признаки таможенных платежей, так и особенные. Охарактеризованы функции пошлины и определены основания классификации различных видов пошлины. Установлено, что порядок применения комбинированных ставок ввозной пошлины является законодательно неопределенным. Установлено, что введение сезонной ввозной пошлины в Украине по действующему законодательству невозможно. Предложены пути решения указанных проблем.
Батанова Л. О. Проблемні аспекти застосування мита в Україні / Л. О. Батанова, І. О. Кухарук // Lex Portus : юрид. наук. журн. / редкол. : С. В. Ківалов (голов. ред. ради), Б. А. Кормич (голов. ред.), І. В. Сафін (заст. голов. ред.), Т. В. Аверочкіна (наук. ред., відп. секр.) [та ін.] ; НУ "ОЮА", ГО "МА Святий Миколай". - Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2018. - № 2. – C. 158-168.
Keywords: мито; митні платежі; податки; ввізне мито; вивізне мито; сезонне мито; customs duty; customs payments; taxes; import customs duty; export customs duty; seasonal customs duty; пошлина; таможенные платежи; налоги; ввозная пошлина; вывозная пошлина; сезонная пошлина