Екзистенціальна соціологія Дж. Джонсона - Мельніков, Андрій Сергійович; Мельніков, А. С.; Мельников, Андрей Сергеевич; Melnikov, Andrii S. (Київ : Інститут соціології Національної академії наук України, 2015)
У статті міститься загальна характеристика екзистенціальної соціології сучасного американського соціолога, представника Каліфорнійської школи Дж.Джонсона. Серед особливостей його наукової творчості вирізнено проблематику емоційного досвіду (методологічний сенсуалізм), що втілилася у вивченні співвідношення почуттів і мислення в процесі польового дослідження і в інтеґративній концепції емоційних генералізацій, побудованій на підставі ориґінальних понять емоційної соціалізації, емоційних кар’єр, емоційної чутливості й захоплення. Показано, що екзистенціальна соціологія Дж.Джонсона має переважно емпіричний характер і розвиває базові положення Каліфорнійської школи стосовно прикладних проблем корупції, пропаґанди, домашнього насильства, справедливості, смертної кари. Розкривається визначення Дж. Джонсоном специфіки екзистенціальної соціології й відзначається його внесок у розвиток методології та методів якісного дослідження.

В статье содержится общая характеристика экзистенциальной социологии современного американского социолога, представителя Калифорнийского школы Дж.Джонсона. Cреди особенностей его научного творчества выделено проблематику эмоционального опыта (методологический сенсуализм), воплотившуюся в изучении соотношения чувств и мышления в процессе полевого исследования и в интегративной концепции эмоциональных генерализаций, построенной на основании оригинальных понятий эмоциональной социализации, эмоциональных карьер, эмоциональной чувствительности и захвата. Показано, что экзистенциальная социология Дж.Джонсона имеет преимущественно эмпирический характер и развивает базовые положения Калифорнийской школы относительно прикладных проблем коррупции, пропаганды, домашнего насилия, справедливости, смертной казни. Раскрывается определение Дж. Джонсоном специфики экзистенциальной социологии и отмечается его вклад в развитие методологии и методов качественного исследования.

The article contains a general description of the existential sociology of the modern American sociologist, a representative of the California school J. Johnson. Among the features His research highlights the issues of emotional experience (methodological sensualism), embodied in the study of the relationship of feelings and thinking in the field of field research and the integrative concept of emotional generalizations, built on the original concepts of emotional socialization, emotional careers, emotional sensitivity and passion. It is shown that J. Johnson's existential sociology is mainly empirical in nature and develops the basic principles of the California school on the applied problems of corruption, propaganda, domestic violence, justice, and the death penalty. J. Johnson's definition of the specifics of existential sociology is revealed and his contribution to the development of methodology and methods is noted qualitative research.
Мельніков А. Екзистенціальна соціологія Дж. Джонсона / А. Мельніков // Соціологія: теорія, методи, маркетинг. - 2015. - № 4. - С. 100-112.
Keywords: Джон М. Джонсон; екзистенціальна соціологія; Каліфорнійська школа; емоційні генералізації; ситуаційна трансценденція; індуктивізм; Джон М. Джонсон; экзистенциальная социология; Калифорнийская школа; эмоциональные генерализации; ситуационная трансценденция; индуктивизм; John M. Johnson; existential sociology; California school; emotional generalizations; situational transcendence; inductivism; Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES