Lex Salica як елемент формування правової системи Європи: між звичаєм та писаними нормами - Ліс, Артур (Одеса : Фенікс, 2026)
Lex Salica – Салічний закон франків, створений на рубежі V та VI століть і традиційно пов’язаний з правлінням Хлодвіга I. Салічний закон являє собою ранній етап переходу від звичаєвого права до права писаного. Хоча салічний закон ще не є правовою системою в сучасному розумінні, він являє собою значний етап у розвитку європейської правової культури. Особливе значення в ньому отримала система санкцій, заснована на грошових штрафах, яка обмежувала приватну помсту та замінювала її механізмом компенсації, що служив відновленню соціальної рівноваги.
Ліс А. Lex Salica як елемент формування правової системи Європи: між звичаєм та писаними нормами. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квітня 2026 р.). Одеса : Фенікс, 2026. Т. 1. С. 131-134. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33037
Keywords: Салічний закон; систематизація права; формування правової системи Європи; Lex Salica; systematization of law; formation of the legal system of Europe