Заборона зловживання правом усфері публічно-правових відносин - Буроменська, Наталія Любомирівна; Буроменська, Н. Л.; Буроменская, Наталия Любомировна; Buromenska, Nataliia L. (Одеса : Фенікс, 2019)
У статті розглядається питання зловживання правом усфері публічно-правових відносин за участю суб’єктів владних повноважень та громадян. Поняття зловживання правом розглядається в загальнотеоретичному та публічно-правовому аспектах, наводяться позиції науковців, аналіз судової практики, законодавства щодо заборони зловживання правом усфері публічно-правових відносин. Наведено альтернативні визначення зловживання правом, акцентується увага напорушенні меж розсуду, наданого суб’єктам владних повноважень законом. Поняття зловживання правом розглядається також узв’язку зпорушенням принципу правової визначеності як елемента верховенства права. Було встановлено що зловживання правом у публічно-правових відносинах полягає уздійсненні права суб’єктами таких правовідносин всупереч змісту права та його соціальному призначенню, внаслідок застосування якого, суб’єкт завдає або намагається завдати шкоду іншим учасникам суспільних відносин, діючи як вмежах формально-правомірної поведінки, так і заїї межами, всупереч принципу верховенства права. А існуюча практика Верховного Суду свідчить про широке тлумачення судами поняття зловживання правом, яке ґрунтується не лише на букві процесуального закону, а й відповідає духу права, з урахуванням практики ЄСПЛ та конституційно закріпленого принципу верховенства права в Україні. Наголошено, що існує необхідність увизначенні ознак та розробленні класифікації видів зловживання правом у сфері публічно-правових правовідносин, що матиме важливе теоретичне та практичне значення.

В статье рассматривается вопрос злоупотребления правом в сфере публично-правовых отношений при участии субъектов властных полномочий и граждан. Понятие злоупотребления правом рассматривается в общетеоретическом и публично-правовом аспектах, приводятся позиции ученых, анализ судебной практики, законодательства о запрете злоупотребления правом всфере публично-правовых отношений. Приведены альтернативные определения злоупотребления правом, акцентируется внимание на нарушение границ усмотрения, предоставленного субъектам властных полномочий законом. Понятие злоупотребления правом рассматривается также в связи с нарушением принципа правовой определенности как элемента верховенства права. Было установлено, что злоупотребление правом в публично-правовых отношениях заключается в осуществлении права субъектами таких правоотношений вопреки содержанию права и его социальному назначению, в результате применения которого, субъект наносит или пытается нанести ущерб другим участникам общественных отношений, действуя как в пределах формально-правомерного поведения, так и за его пределами, вопреки принципу верховенства права. А существующая практика Верховного Суда свидетельствует о широком толковании судами понятия злоупотребления правом, которое основывается не только на букве процессуального закона, но и соответствует духу права, с учетом практики ЕСПЧ и конституционно закрепленного принципа верховенства права в Украине. Отмечено, что существует необходимость в определении признаков и разработке классификации видов злоупотребления правом в сфере публично-правовых правоотношений, что будет иметь важное теоретическое и практическое значение.

The article deals with the issue of abuse of law in the sphere of public-legal relations with the participation of the authorities and citizens. The concept of abuse of law is considered in the general theoretical and public-law aspects, the positions of scientists, the analysis of case law, legislation on the prohibition of abuse of law in the field of public-law relations are presented. Alternative definitions of abuse of law are given, attention is paid to violation of the limits of the discretion given to the subjects of power by law. The concept of abuse of rights is also considered in relation to the violation of the principle of legal certainty as an element of the rule of law. It has been established that the abuse of law in public-legal relations is the realization of the right by the subjects of such legal relations, contrary to the content of the law and its social purpose, as a result of which, the subject inflicts or attempts to harm other participants in public relations, acting as part of a formal, lawful conduct, as well as beyond it, contrary to the rule of law. And the existing practice of the Supreme Court demonstrates the broad interpretation by the courts of the concept of abuse of law, which is based not only on the letter of procedural law but also in accordance with the spirit of law, taking into account the practice of the ECtHR and the constitutional principle of the rule of law in Ukraine. It is emphasized that there is a need to identify the features and develop a classification of types of abuse of law in the field of public legal relations, which will be of great theoretical and practical importance.
Буроменська Н. Л. Заборона зловживання правом усфері публічно-правових відносин / Н. Л. Буроменська // Актуальні проблеми політики : зб. наук. пр. / редкол.: С. В. Ківалов (голов. редкол.), Л. І. Кормич (голов. ред.), І. М. Милосердна (відп. ред.) [та ін.] ; НУ «ОЮА», Південноукр. центр гендер. проблем. – Одеса : Фенікс, 2019. – Вип. 64. – С. 265-280.
Keywords: зловживання правом; зловживання повноваженнями; зловживання правами; суб’єкт владних повноважень; правова визначеність; верховенство права; злоупотребление правом; злоупотребление полномочиями; злоупотребление правами; субъект властных полномочий; правовая определенность; верховенство права; abuse of law; abuse of power; abuse of rights; subject of power; legal certainty; rule of law; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE