Роль церкви у процесі націєтворення: український варіант - Спис, О. А.; Spys, O. A. (My University, 2017)
У статті досліджується роль церкви у процесі формування української нації. Показано, що будь-які історичні спроби створити на українських землях єдину християнську національну церкву закінчувалися поразкою. А релігія часто була в історії то інтегруючим, то дезіентегруючим чинником. Автор відзначає вагомий вплив не цілої інституції, а високі духовні, інтелектуальні й організуючі складові окремих церковних провідників у процесі консолідуючої ролі церкви в житті української нації. У статті доводиться, що українська нація не може бути об’єднаною церквою якогось одного напряму християнства, навіть домінуючою православною. У висновку пропонується модель «національної церкви» саме для української нації. Суть моделі полягає у тому, що «національною церквою» може бути будь-яка церква або іманентно необхідна кількість конфесій, які об’єктивно сприяють впровадженню такого духовного клімату, який відродить націю.

В статье исследуется роль церкви в процессе формирования украинской нации. Показано, что любые исторические попытки создать на украинских землях единую христианскую национальную церковь заканчивались поражением. А религия часто выступала в истории то интегрирующим, то дезиентегрирующим фактором. Автор отмечает весомое влияние не целой институции, а высокие духовные, интеллектуальные и организационные составляющие отдельных церковных лидеров в процессе консолидирующей роли церкви в жизни украинской нации. В статье доказывается, что украинская нация не может быть объединенной церковью какого-то одного направления христианства, даже доминирующей православной. В заключение предлагается модель «национальной церкви» именно для украинской нации. Суть модели заключается в том, что «национальной церковью» может быть любая церковь или имманентно необходимое количество конфессий, что объективно способствуют внедрению такого духовного климата, который возродит нацию.

This article researches the role of the сhurch in the formation of the Ukrainian nation. It has been shown that any historical attempts to create unified national Christian сhurch in the Ukrainian lands faild and religion has often appeared to be as either integraiting or disintegraiting factor. The author points out an important influence of high spiritual, intellectual and organizational components of individual church leaders, but not the whole institution, in the process of consolidation role of the сhurch in the life of the Ukrainian nation. This article proves that the Ukrainian nation can not be united by one Chistian сhurch even dominant Orthodox. In conclusion, a model of “national church” just for the Ukrainian nation is proposed. The essence of the model lies in the fact that “national church” can be any church or inherently required amount of denominations that objectively promotes implementation of of such a spiritual climate that will restore the nation.
Спис О. А. Роль церкви у процесі націєтворення: український варіант / О. А. Спис // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2017. - Вип. 15. - С. 132-134.
Keywords: церква; національна церква; процес націєтворення; духовність; консолідація нації; церковь; национальная церковь; процесс формирования нации; духовность; консолидация нации; church; national church; process of nation formation; spirituality; consolidation of the nation