Кіпрський етнополітичний конфлікт: витоки та сучасний етап врегулювання - Вітман, Костянтин Миколайвич; Вітман, К. М.; Витман, Константин Николаевич; Vitman, Kostiantyn M. (Одеса: Фенікс, 2018)
Кіпрський конфлікт досліджується як приклад замороженого етнополітичного конфлікту, що призвів до дезінтеграції цієї острівної держави, складові якої не можуть об’єднатися впродовж багатьох десятиліть, незважаючи на внутрішні та міжнародні зусилля. Аналізуються його етнічні, історичні та політичні витоки. Автор доходить висновку, що головні перешкоди інтеграції Кіпру лежать більше у зовнішній, ніж внутрішньокіпрській площині. Намагання Туреччини, Греції та Великобританії зберегти контроль над цією частиною Середземномор’я призвели до порушення етнічного балансу, загострення міжетнічних суперечностей на острові та переведення їх у політичну та зовнішньополітичну площину. Пропонується починати об’єднання Кіпру не з нейтралізації конфліктогенної дії етнічного фактора, а з руйнування багаторівневої структури конфлікту шляхом виведення з нього зовнішніх учасників, насамперед Туреччини та Греції, враховуючи, що ЄС має достатньо важелів для нейтралізації претензій сусідніх держав на острів, які підігрівають градус напруги конфлікту.

Кипрский конфликт исследуется как пример замороженного этнополитического конфликта, приведшего к дезинтеграции этого островного государства, составляющие которой не могут объединиться в течение многих десятилетий, несмотря на внутренние и международные усилия. Анализируются его этнические, исторические и политические корни. Автор приходит к выводу, что главные препятствия интеграции Кипра лежат больше во внешней, чем внутреннекипрской плоскости. Попытки Турции, Греции и Великобритании сохранить контроль над этой частью Средиземноморья привели к нарушению этнического баланса, обострение межэтнических противоречий на острове и перевода их в политическую и внешнеполитическую плоскость. Предлагается начинать объединение Кипра не по нейтрализации конфликтогенных действия этнического фактора, а с разрушения многоуровневой структуры конфликта путем выведения из него внешних участников, прежде всего Турции и Греции, учитывая, что ЕС имеет достаточно рычагов для нейтрализации претензий соседних государств на остров, которые подогревают градус напряжения конфликта.

The Cyprus conflict is studied as an example of a frozen ethnopolitical conflict, which has led to the disintegration of this island state, whose components can’t unite for many decades, despite domestic and international efforts. Its ethnic, historical and political origins are analysed. The author concludes that the main obstacles to the integration of Cyprus lie in the external, rather than the internal sphere. The attempts of Turkey, Greece and Great Britain to maintain control over this part of the Mediterranean ruined the ethnic balance, sharpened the interethnic controversy on the island and transformed them into a political and foreign policy factors. It is proposed to start the unification of Cyprus not from the neutralization of the conflict causing effect of the ethnic factor, but from the destruction of the multi-level structure of the conflict through the withdrawal of external participants, primarily Turkey and Greece, taking into account that the EU has sufficient ways to neutralize the claims of neighbouring states to the island, which heats the degree of tension.
Вітман К. М. Кіпрський етнополітичний конфлікт: витоки та сучасний етап врегулювання / К. М. Вітман // Актуальні проблеми політики : зб. наук. пр. / редкол.: С. В. Ківалов (голов. редкол.), Л. І. Кормич (голов. ред.), А. В. Полухіна (відп. ред.) [та ін.] ; НУ «ОЮА», Південноукр. центр гендер. проблем. – Одеса : Фенікс, 2018. – Вип. 61. – С. 106-116.
Keywords: міжетнічна ворожнеча; етнополітичний конфлікт; дезінтеграція; дезинтеграция; этнополитический конфликт; межэтническая вражда; interethnic hostility; ethnоpolitical conflict; disintegration; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE::Other law::International law