Імплементація принципу пропорційності у кримінальному процесі України: досвід Німеччини - Волошина, Владлена Костянтинівна; Волошина В. К.; Voloshyna, Vladlena K. (Одеса : Фенікс, 2026)
Принцип пропорційності у кримінальному судочинстві обговорюється в науковій літературі давно, проте його реальне втілення в повсякденній практиці слідчих суддів залишає бажати кращого. Цей принцип важливий не як теоретична конструкція, а як робочий інструмент, що дозволяє перевіряти кожне конкретне рішення про обмеження прав особи. У Федеративній Республіці Німеччина він набув конституційного статусу завдяки практиці Федерального конституційного суду, який послідовно відстоює позицію: будь-яке обмеження основних прав допустиме лише за трьох умов одночасно – захід має бути придатним для досягнення поставленої мети, не виходити за межі необхідного і не спричиняти наслідків, явно непропорційних тій цілі, заради якої його запроваджено. У кримінальному процесі ця логіка знайшла конкретне нормативне втілення як у положеннях Кримінально-процесуального кодексу Німеччини (Strafprozessordnung – StPO), так і в судовій практиці щодо запобіжних заходів, примусових процесуальних дій і негласного спостереження.
Волошина В. К. Імплементація принципу пропорційності у кримінальному процесі України: досвід Німеччини. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квіт. 2026 р.) : у 2-х т. / заг. ред. С. Ківалова ; НУ «Одес. юрид. академія». Одеса : Фенікс, 2026. Т. 1. С. 508-510. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33179
Keywords: засади кримінального провадження; кримінальне провадження; пропорційність; верховенство права; судовий контроль; principles of criminal proceedings; criminal proceedings; proportionality; rule of law; judicial control