Особливості регіональної ідентичності українців - Шеховцова-Бурянова, В. А.; Шеховцова-Бурянова, Вікторія; Shekhovtsova-Burianova, V. A.; Shekhovtsova-Burianova, V. (Одеса, 2021)
У статті розглядаються особливості української регіональної ідентичності. Регіональна ідентичність має коріння в процесах взаємодії, взаємовпливу та часом конфлікту регіональних ідентичностей, котрі утворилися на історичному етапі розвитку, під дією деяких як соціальних, так і економічних, політичних ситуацій, а також були передумовами незвичних геополітичних особливостей України, що і мало вплив на різницю в національному розумінні себе жителями Сходу, Півдня, Центру і Заходу України. Дане розділення сталося через те, що територія України є границею західноєвропейського, східноєвропейського та середземноморського просторів. Регіональний вимір національної ідентичності тісно пов’язаний з особливостями формування регіонального національного складу населення. Однією з регіональних ідентичностей між Заходом та Сходом виступає мова. Вагомим історичним впливом на регіональні відмінності між Західною та Східною Україною характеризується період СРСР, що вплинув на русифікацію та зміну релігійної ідентичності. Відмінністю Західної від Східної Україна виступає вплив східної і західної культури на формування регіонального менталітету. Регіональні відмінності між західними і східними українцями сформувалися на різній основі, а саме йдеться про індивідуалістичний та колективістській світогляд. Сьогодні для західних українців ідентичність характеризується орієнтацією на державу та служіння її інтересам. У свою чергу, східні українці характеризується критичним ставленням до влади, що нерідко межує з анархізмом, орієнтацією на самоорганізацію в рамках громади. Однією з відмінностей у регіональній ідентичності Заходу та Сходу є різні релігійні конфесії. На релігійний світогляд вплинули історичні фактори, для Західної України більше притаманний католицизм, у свою чергу, Східна Україна – більш православна. Відмінністю регіональною ідентичністю між Заходом та Сходом виступає мова. На Західній Україні переважає українська мова. Але на Східній Україні переважно прослідковується російська мова, яка є виявленням таких історичних чинників: русифікації українців, імперської політики царської Росії та політики влади радянського періоду.

The article considers the peculiarities of the Ukrainian regional identity. Regional identity has its roots in the processes of interaction, interaction and sometimes conflict of regional identities, which were formed at the historical stage of development, under the influence of some social and economic, political situations, and were prerequisites for unusual geopolitical features of Ukraine in the national sense, residents of the East, South, Center and West of Ukraine. This division is due to the fact that the territory of Ukraine is foreign to Western Europe, Eastern Europe and the Mediterranean. The regional dimension of national identity is closely related to the peculiarities of the formation of the regional national composition of the population. One of the regional identities between West and East is language. The period of the USSR, which influenced the Russification and change of religious identity, has a significant historical influence on regional differences between Western and Eastern Ukraine. The difference between Western and Eastern Ukraine is the influence of Eastern and Western culture on the formation of a regional mentality. Regional differences between Western and Eastern Ukrainians were formed on different grounds, namely the individualistic and collectivist worldview. Today, for Western Ukrainians, identity is characterized by a focus on the state and serving its interests. In turn, Eastern Ukrainians are characterized by a critical attitude to power, which often borders on anarchism, the focus on self-organization within the community. One of the differences in regional identity between West and East is the different religious denominations. The religious worldview was influenced by historical factors, Western Ukraine is more characterized by Catholicism, in turn, Eastern Ukraine is more Orthodox. Regional communities act as carriers of regional identity. Modern regional communities are seen as a product of purposeful intellectual engineering of elite groups, the main purpose of which is the foundation of new types and forms of identities that ensure successful group and individual socio-psychological adaptation, as well as the necessary conditions for collective solidarity in politics.
Шеховцова-Бурянова В. А. Особливості регіональної ідентичності українців / В. А. Шеховцова-Бурянова // Актуальні проблеми філософії та соціології : Науково-практичний журнал / Голов. ред. С. Г. Секундант, відпов. ред. Д. В. Яковлев ; Міністерство освіти і науки України ; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2021. - Вип. 29. - С. 54-58. DOI https://doi.org/10.32837/apfs.v0i29.960
Keywords: ідентичність; нація; національна ідентичність; регіональна ідентичність; міська ідентичність; ментальність; націоналізація; інтерналізація; nation; national identity; regional identity; urban identity; mentality; nationalization; internalization; Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::Religion/Theology::History of religion; Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES; Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::Religion/Theology::Psychology of religion; Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::Religion/Theology::Sociology of religion; Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::Religion/Theology::Philosophy of religion