Гламур як практика нової тілесності - Шолухо, Н. Є.; Шолухо, Н. Е.; Sholukho, N. Y. (My University, 2017)
У статті розглянуто феномен гламуру як культурної практики, спрямованої на максимальну актуалізацію тілесності. Як предтеча гламуру й теоретичні підвалини аналізу тілесної складової означеного явища встановлено феномен дендизму, що дозволило проблематизувати ідейні позиції гламуру, а також виділити та проаналізувати такі його властивості як естетизація зовнішності, активна життєва позиція та актуалізація Еросу. Естетизація зовнішності показано як відображення ідеї суб’єкту як психоемоційної цілісності, елементи якої здатні змінюватися. Активну життєву позицію розглянуто як похідну від широкого тлумачення поняття творчості. Актуалізацію Еросу в гламурі зумовлено культурою мас-медіа, за умов якої тілесність позбавлена унікальності й таїни, але гламур не вульгаризує образ, а подає його у вигідному ракурсі. Естетизація, активна життєва позиція та самореалізація, в поєднанні з еротизацією зовнішнього вигляду, формують образ суб’єкта, тілесність якого є конструктом. Цілісність цього конструкту зумовлена потребами суспільства й спрямована на конституювання суб’єкта за допомогою його творчого потенціалу.

В статье рассмотрен феномен гламура как культурная практика, направленная на максимальную актуализацию телесности. В качестве предтечи гламура и теоретических оснований анализа телесной составляющей данного явления установлен феномен дендизма, что позволило проблематизировать идейные позиции гламура, а также выделить и проанализировать такие его свойства, как эстетизация внешности, активная жизненная позиция и актуализация Эроса. Эстетизация внешности показана в качестве отображения идеи субъекта как психоэмоциональной целостности, элементы которой подлежат изменению. Активная жизненная позиция рассмотрена как производная от широкой трактовки понятия творчества. Актуализация Эроса в гламуре обусловлена культурой масс-медиа, в условиях которой телесность лишена уникальности и таинственности, но гламур не вульгаризирует образ, а подаёт его в выгодном ракурсе. Эстетизация, активная жизненная позиция и самореализация, в сочетании с эротизацией внешнего вида, формируют образ субъекта, телесность которого является конструктом. Целостность этого конструкта обусловлена потребностями общества и направлена на конституирование субъекта с помощью его творческого потенциала.

The glamour phenomenon us cultural practice directed to the highest updating of the corporeity is sowed in article. The dandyism phenomenon is established as the forerunner for the glamour and the theoretical bases of the analysis of corporal component of this phenomenon allowed to problematize the glamour ideological positions and also to allocate and analyse its such properties as appearance aestheticization, active view of life and updating of Eros. Aestheticization of appearance is shown as reflection of the subject idea as psychoemotional integrity, which elements are subject to change. The active view of life is considered to be derivative of the wide interpretation of the creativity concept. Updating of Eros in the glamour is caused by mass media culture, where conditions the corporeity is deprived of uniqueness and mystery, but the glamour doesn't vulgarize the image, but shows it in a favorable light. The aestheticization, active view of life and self-realization in combination with erotization and appearance form an image of the subject whose corporality is a construct. Integrity of this construct is caused by society requirements and is directed to institutionalization of the subject by means of its creativity.
Шолухо Н. Є. Гламур як практика нової тілесності / Н. Є. Шолухо // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2017. - Вип. 16. - С. 165-167.
Keywords: гламур; суб’єкт; дендизм; активність; естетизація; гламур; субъект; дендизм; активность; эстетизация; glamour; subject; dandyism; active view of life; aestheticization