До питання тактичних засад взаємодії слідчого, слідчого судді з експертом у кримінальному провадженні - Бєлік, Лариса Степанівна; Бєлік, Л. С.; Белик, Лариса Степановна; Bielik, Larysa S. (Одеса : Гельветика, 2020)
У статті розглянуто тактичні засади взаємодії слідчого, слідчого судді з експертом під час використання спеціальних знань у рамках кримінального провадження. Зазначено, що головним критерієм визначення процесуальних форм застосування спеціальних знань у кримінальному процесі є суб'єкти їх застосування. Вивчено норми чинного кримінального процесуального кодексу стосовно розуміння спеціальних знань, залучення спеціаліста під час проведення процесуальних дій. Досліджено виокремлені науковцями напрями використання спеціальних знань спеціалістами у зв'язку з проведенням НС(Р)Д, а також етапи проведення судової експертизи. Аргументовано, що встановлення взаємодії слідчого із судовим експертом під час проведення судової експертизи виступає одним з тактичних завдань щодо ефективного проведення в подальшому процесуальних дій, визначених слідчим. Визначено, що зі сторони експерта потреба у взаємодії зі слідчим виникає у разі уточнення завдання, а також коли виникає необхідність у додаткових матеріалах, у залученні іншого експерта, у отриманні дозволу на знищення об'єктів. Встановлено, що підготовка до проведення слідчої дії здійснюється з метою забезпечення її найбільш ефективного проведення. Під час призначення та проведення експертизи слідчий має право отримати консультації у спеціаліста, яким на момент консультації буде виступати експерт, що перебуватиме у статусі спеціаліста. Вказаний суб'єкт може відповісти на низку питань, які висуває слідчий. Акцентовано увагу на пропозиціях С.П. Лапта щодо тактичних рекомендацій слідчому, стосовно тактики та організації проведення взаємодії його з експертом після винесення постанови про призначення експертизи: 1) щодо надання експерту матеріалів та забезпечення безперешкодного доступу до об'єкта дослідження; 2) право слідчого бути присутнім під час проведення експертизи; 3) право експерта ознайомитися з матеріалами провадження, що стосуються проведення експертного дослідження; 4) право експерта стосовно направлення клопотання органу, який призначив експертизу про надання додаткових матеріалів провадження; 5) право слідчого щодо залучення експерта до проведення слідчих дій для поповнення необхідними джерелами доказів; та низка інших.

The article considers the tactical principles of interaction between the investigator, the investigating judge and the expert during the use of special knowledge in criminal proceedings. It is noted that the main criterion for determining the procedural forms of application of special knowledge in criminal proceedings are the subjects of their application. The norms of the current criminal procedure code concerning understanding of special knowledge, involvement of the specialist during carrying out of procedural actions are studied. The areas of use of special knowledge by specialists in connection with the emergency (R) D, as well as the stages of forensic examination, have been studied by scientists. It is argued that establishing the interaction of the investigator with the forensic expert during the forensic examination is one of the tactical tasks for the effective conduct of further procedural actions determined by the investigator. It is determined that the expert needs to interact with the investigator when clarifying the task, as well as when there is a need for additional materials, to involve another expert, when obtaining permission to destroy objects. It is established that the preparation for the investigative action is carried out in order to ensure its most effective conduct. During the appointment and conduct of the examination, the investigator has the right to receive advice from a specialist, who at the time of the consultation will be an expert who will be in the status of a specialist. The subject can answer a number of questions posed by the investigator. Emphasis is placed on the proposals of S.P. Lapta on tactical recommendations to the investigator, on tactics and organization of his interaction with the expert after the decision to appoint an examination: 1) to provide the expert with materials and ensure unimpeded access to the object of study; 2) the right of the investigator to be present during the examination; 3) the right of the expert to get acquainted with the materials of the proceedings relating to the conduct of expert research; 4) the right of the expert to send a request to the body that appointed the examination to provide additional materials of the proceedings; 5) the right of the investigator to involve an expert in conducting investigative actions to supplement the necessary sources of evidence; and a number of others.
Бєлік Л. С. До питання тактичних засад взаємодії слідчого, слідчого судді з експертом у кримінальному провадженні / Л. С. Бєлік // Наукові праці Національного університету «Одеська юридична академія». Т. 27 / голов. ред. Ю. В. Цуркан-Сайфуліна ; МОН України, НУ «ОЮА». – Одеса : Гельветика, 2020. – C. 22-29.
Keywords: спеціаліст; слідчий; судова експертиза; кримінальний процес; спеціальні знання; specialist; investigator; forensic examination; criminal proceedings; special knowledge; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE::Procedural law::Criminal procedure