Право на повагу до презумпції невинуватості в цивілістичній площині - Кучерявенко, Вікторія Сергіївна; Кучерявенко, В. С.; Kucheriavenko, Viktoriia S. (My University, 2021)
Стаття присвячена питанню захисту особистих немайнових прав, порушених внаслідок поширення стверджувальної інформації стосовно причетності особи до вчинення протиправних, кримінально-караних діянь за відсутності обвинувального вироку, який набрав законної сили. У статті надано оцінку законодавчим ініціативам з об’єктивації «права на повагу до презумпції невинуватості» в межах основного акта цивільного законодавства та розкрито питання ефективного способу захисту особистих немайнових прав, порушених внаслідок безпідставного поширення стверджувальної інформації щодо протиправних, кримінально-караних проявів діяльності особи, в умовах відсутності в межах Цивільного кодексу України об’єктивованого права на повагу до презумпції невинуватості.

The article is devoted to the issue of protection of violated personal non-property rights as a result of the dissemination of affirmative information regarding the person's involvement to the commission of illegal, criminally punishable acts in the absence of a conviction that has entered into force. The article provides an assessment of the legislative initiatives to objectify the "right to respect for the presumption of innocence" within the limits of the main act of civil legislation, and the issue of effective is revealed method of protection of personal non-property rights violated as a result of groundless dissemination of affirmative information about illegal, criminally punished manifestations of a person's activity, in conditions of absence within the limits of the Civil Code of Ukraine1 objectified right to respect for the presumption of innocence.
Кучерявенко В. С. Право на повагу до презумпції невинуватості в цивілістичній площині / В. С. Кучерявенко // Вісник Національної асоціації адвокатури України, 2021. – №12. – С. 47-51.
Keywords: презумпція невинуватості; захист особистих немайнових прав; засоби масової інформації; повага до гідності та честі; недоторканність ділової репутації; поширення оспорюваної інформації в ЗМІ; presumption of innocence; protection of personal non-property rights; mass media; respect for dignity and honor; inviolability of business reputation; dissemination of disputed information in mass media; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES::Other social sciences::Mass communication; об’єктивація презумпції невинуватості; objectification of the presumption of innocence