Моделі демократичних перетворень та особливості демократизації політичного процесу в Україні - Олійник, Маргарита Олександровна (My University, 2013)
У статті аналізуються такі моделі переходу до демократії, як модель прямого переходу, модель двофазового переходу та модель «зворотнього розвитку». Особлива увага приділяється ролі політичного класу та політичних еліт як суб’єктів прийняття та реалізації політичних рішень, а також політичній участі громадян.

В статье анализируются такие модели перехода к демократии, как модель прямого перехода, модель двухфазного перехода и модель «обратного развития». Особое внимание уделяется роли политического класса и политических элит, как субъектов принятия и реализации политических решений и политическому участию граждан.

This article analyzes following models of transition to democracy as the model of «direct transition», dual-switch model and the model of «reverse development». Particular attention is paid to the role of the political class and political elites, as the subjects of adoption and implementation of political decisions and political participation of citizens.
Keywords: демократичні перетворення; політичний процес; політичні еліти; демократія; політичні рішення; демократические преобразования; политический процесс; политические элиты; демократия; политические решения; political decisions; democratic change; political process; political elites; democracy; демократизація; democratization; демократизация