Безробіття молоді як фактор девіантної поведінки : кваліфікаційна робота - бакалаврський дослідницький проект 054 «Соціологія» - Дяченко С. Е.; Дяченко Софія Едуардівна (Одеса : НУ "ОЮА", 2023)
Автором розглянуто безробіття молоді як фактор девіантної поведінки. Безробіття молоді є актуальною проблемою в сучасному суспільстві, і його вплив на психологічний та соціальний стан молодих людей стає предметом все більшого дослідження. У роботі проводиться огляд теорій і концепцій, які пояснюють взаємозв'язок між безробіттям молоді та девіантною поведінкою. Розглядаються можливі механізми, які пояснюють, чому безробіття може впливати на збільшення ризику девіантної поведінки у молодих людей. Дослідження базується на систематичному аналізі наукових досліджень, статистичних даних та емпіричних досліджень, що вивчають залежність між безробіттям та девіантною поведінкою, такою як злочинність, вживання наркотиків, асоціальна поведінка тощо. Дослідження також розглядає можливі фактори, що посилюють зв'язок між безробіттям та девіантною поведінкою, такі як низька соціальна підтримка, стигматизація, недостатність соціальних ресурсів та можливостей. Отримані результати свідчать про те, що безробіття молоді може бути фактором, який сприяє виникненню девіантної поведінки. Недостатня зайнятість та відчуття втрати можуть призводити до стресу, незадоволення та пошуку альтернативних шляхів задоволення своїх потреб, що може приводити до відхиленого поведінкового вияву. Отримані результати мають практичне значення для розробки програм та інтервенцій, спрямованих на підтримку молоді в умовах безробіття та запобігання девіантної поведінці. Розуміння зв'язку між безробіттям молоді та девіантною поведінкою сприяє розробці ефективних стратегій для соціальної підтримки та інтеграції молоді в суспільство. The author considered youth unemployment as a factor in deviant behavior. Youth unemployment is an urgent problem in modern society, and its impact on the psychological and social state of young people is becoming the subject of increasing research. The paper reviews the theories and concepts that explain the relationship between youth unemployment and deviant behavior. Possible mechanisms that explain why unemployment can increase the risk of deviant behavior in young people are considered. The study is based on a systematic analysis of scientific research, statistical data and empirical studies examining the relationship between unemployment and deviant behavior such as crime, drug use, antisocial behavior, etc. The study also considers possible factors that increase the relationship between unemployment and deviant behavior, such as low social support, stigmatization, insufficient social resources and opportunities. The obtained results indicate that youth unemployment can be a factor that contributes to the emergence of deviant behavior. Insufficient employment and a sense of loss can lead to stress, dissatisfaction and the search for alternative ways of satisfying one's needs, which can lead to deviant behavior. The obtained results are of practical importance for the development of programs and interventions aimed at supporting youth in unemployment and preventing deviant behavior. Understanding the relationship between youth unemployment and deviant behavior contributes to the development of effective strategies for social support and integration of youth into society.
Дяченко С. Е. Безробіття молоді як фактор девіантної поведінки : кваліфікаційна робота - бакалаврський дослідницький проект 054 «Соціологія» / С. Е. Дяченко. – Одеса : НУ "ОЮА", 2023. – 53 с.
Keywords: безробіття молоді; девіантна поведінка; молодь; соціальна відхиленість; злочинність; наркотиковживання; соціальна підтримка; стрес; незадоволення; соціальні ресурси; інтеграція; youth unemployment; deviant behavior; youth; social deviation; crime; drug abuse; social support; stress; dissatisfaction; social resources; integration