Обґрунтованість судового рішення як запорука його справедливості й законності - Гуйван, П. Д.; Гуйван, П. Д.; Guyvan, P. D. (Одеса : Гельветика, 2018)
У роботі проведене дослідження проблематики застосування національними судовими органами принципів справедливого судочинства у світлі їх тлумачення Європейським судом з прав людини. Наголошено на обов’язку українських судів виносити обґрунтовані та мотивовані вердикти. Указано на недоліки в практиці перегляду остаточних рішень, що набрали законної сили. Відмічено недемократичні нормативно-правові побудови щодо апеляційного та касаційного перегляду окремих справ.

В работе проведено исследование проблематики применения национальными судебными органа- ми принципов справедливого судопроизводства в свете их толкования Европейским судом по правам человека. Отмечена обязанность украинских судов выносить обоснованные и мотивированные вердикты. Отмечаются недостатки в практике пересмотра окончательных решений, вступивших в законную силу. Указано на наличие недемократических нормативно-правовых построений относительно апелляционного и кассационного пересмотра отдельных дел.

In this work, a study was made of the problem of the application by national judicial authorities of the principles of fair trial in the light of their interpretation by the European Court of Human Rights. The duty of the Ukrainian courts to make informed and motivated verdicts was noted. There have been shortcomings in the practice of reviewing final decisions that have entered into force. It is pointed out that there are undemocratic normative legal constructions regarding appellate and cassational revision of individual cases.
Гуйван П. Д. Обґрунтованість судового рішення як запорука його справедливості й законності / П. Д.Гуйван // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. Вип. 80 / редкол.: В. В. Завальнюк (голов. ред.) та ін. – Одеса : Гельветика, 2018. – С. 43-51.
Keywords: мотивованість рішення; справедливість і визначеність правозастосування; перегляд судових рішень; Європейський суд; мотивація та обґрунтування судового рішення; мотивированность решения; справедливость и определенность правоприменения; пересмотр судебных решений; Европейский суд; мотивация и обоснование судебного решения; motivation of the decision; justice and certainty of law enforcement; reviewing court decisions; motivation and justification of the court decision; European court