Право усиновленої дитини на інформацію про власне походження - Мельник, Олександр Володимирович; Мельник, Александр Владимирович; Melnik, Oleksandr V. (My University, 2016)
У статті досліджуються правові питання законодавчого закріплення особистого немайнового права усиновленої дитини на інформацію про власне походження. Зроблено висновок про необхідність зміни концептуальної основи сімейноправового регулювання даних відносин з метою законодавчого забезпечення ефективної реалізації дитиною права на інформацію щодо власного походження. Запропоновано впровадження до вітчизняного законодавства відповідних правових механізмів та сформульовано конкретні пропозиції щодо них.

В статье исследуются правовые вопросы законодательного закрепления личного неимущественного права усыновленного ребенка на информацию о своем происхождении. Сделан вывод о необходимости изменения концептуальной основы семейно-правового регулирования данных отношений с целью законодательного обеспечения эффективной реализации ребенком права на информацию о собственном происхождении. Предложено введение в отечественное законодательство соответствующих правовых механизмов и сформулированы конкретные предложения относительно них.

The article examines legal questions of legislative consolidation of moral rights of the adopted child to information about its origins. The conclusion about the need to change the conceptual framework of familylegal regulation of these relations in order to ensure effective implementation of legal child’s right to information about their own origins. The author proposes introduction of the domestic legislation of the relevant legal mechanisms and concrete proposals for them.
Мельник О. В. Право усиновленої дитини на інформацію про власне походження / О. В. Мельник // Часопис цивілістики. – 2016. – Вип. 20. – С. 131-135.
Keywords: усиновлення; право дитини на інформацію про власне походження; право дитини знати своїх батьків; особисті немайнові права дитини; усыновление; право ребенка на информацию о собственном происхождении; право ребенка знать своих родителей; личные неимущественные права ребенка; adoption; the child’s right to information about their own origins; the child’s right to know his parents; the moral rights of the child