Назва «Республіка Північна Македонія» як результат етнополітичного компромісу з Грецією - Вітман, Костянтин Миколайович; Вітман, К. М.; Витман, Константин Николаевич; Vitman, Kostiantyn M. (Одеса: Фенікс, 2019)
Досліджено суть, історичні передумови, етнополітичні наслідки та геополітичний контекст 27-річного конфлікту між Грецією та Македонією з приводу назви останньої. Аналізуючи політико-правову природу інституту офіційної назви держави, автор підкреслює роль, яку відіграла назва країни «Македонія» як атрибут державності, суверенітету, незалежності та конституювання македонської нації. Лише євроатлантична інтеграція як змусила Македонію піти на етнополітичний компроміс і додати географічне уточнення до офіційної назви, щоб вирішити конфлікт з Грецією, яка блокувала приєднання Македонії до НАТО і ЄС.

Исследована суть, исторические предпосылки, этнополитические последствия и геополитический контекст 27-летнего конфликта между Грецией и Македонией по поводу названия последней. Анализируя политико-правовую природу института официального названия государства, автор подчеркивает роль, которую сыграла название страны «Македония» как атрибут государственности, суверенитета, независимости и конституирования македонской нации. Только евроатлантическая интеграция заставила Македонию пойти на этнополитический компромисс и добавить географическое уточнение к официальному названию, чтобы решить конфликт с Грецией, которая блокировала присоединение Македонии в НАТО и ЕС.

The essence, historical preconditions, ethnopolitical consequences and geopolitical context of the 27-year conflict between Greece and Macedonia over the name of the latter are studied. Analyzing the political and legal nature of the institution of the official name of the state, the author emphasizes the role played by the name of the country "Macedonia" as an attribute of statehood, sovereignty, independence and constitution of the Macedonian nation. Only Euro-Atlantic integration has forced Macedonia to make an ethno-political compromise and add a geographical refinement to the official name to resolve the conflict with Greece, which has blocked Macedonia's accession to NATO and the EU.
Вітман К. М. Назва «Республіка Північна Македонія» як результат етнополітичного компромісу з Грецією / К. М. Вітман // Актуальні проблеми політики : зб. наук. пр. / редкол.: С. В. Ківалов (голов. редкол.), Л. І. Кормич (голов. ред.), І. М. Милосердна (відп. ред.) [та ін.] ; НУ «ОЮА», Південноукр. центр гендер. проблем. – Одеса : Фенікс, 2019. – Вип. 63. – С.111-124.
Keywords: Північна Македонія; Греція; Балканський півострів; Європейський Союз; НАТО; інститут офіційної назви держави; Северная Македония; Греция; Балканский полуостров; Европейский Союз; НАТО; институт официального названия государства; North Macedonia; Greece; Balkan Peninsula; European Union; NATO; the institution of the official name of the state; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE