Принцип метагармонии в ноогуманистическом мировоззрении - Шиндаулова, Р. Б.; Shindaulova, R. B. (My University, 2016)
В статье раскрывается значение принципа гармонии как базовой смыслосодержащей ноогуманизма, его методологическая регулятивная роль и «метазначение» в формировании ноогуманистического мировоззрения. Метапринцип гармонии, выражая главную идею ноогуманизма – социоприродное согласие, проявляется на каждом уровне системы «человек – общество – природа». Анализ показывает, что во всех философских концепциях ноосферной ориентации, частью которой является находящийся в стадии активного становления теоретический концепт ноогуманизма и базирующийся на нем остов философской системы по формированию ноогуманистического мировоззрения, используется вышеуказанный принцип гармонии. Этот принцип гармонии имеет всеохватывающий и общечеловеческий характер, выполняет роль методологического регулятива в ноогуманизме. Имея универсальный характер в силу указанной «метазначимости», данный принцип получил название метапринципа гармонии.

У статті розглядається значення принципу гармонії як базової і змістової частини ноогуманізму, його методологічна регулятивна роль і «метазначення» у формуванні ноогуманістичного світогляду. Метапринцип гармонії, висловлюючи головну ідею ноогуманізму – соціоприродну згоду, виявляється на кожному рівні системи «людина – суспільство – природа». Аналіз автора засвідчує, що в усіх філософських концепціях ноосферної орієнтації, частиною якої є теоретичний концепт ноогуманізму, що знаходиться на стадії активного становлення, а також базований на ньому остов філософської системи із формування ноогуманістичного світогляду, використовується вищевказаний принцип гармонії. Цей принцип гармонії має всеохопний і загальнолюдський характер, виконує роль методологічного регулятива в ноогуманізмі. Маючи універсальний характер у силу зазначеної «метазначущості», цей принцип отримав назву метапринципу гармонії.

In the article the importance of the principle of harmony as a basic sense of noohumanism, its methodological and regulatory role of the “meta-significance” in the formation of noohumanism worldview is reviewed. Harmony metaprinciple, implying the blueprint idea of noohumanism – the socionatural consonance, is manifested at each level of “Human-Society-Nature” system. The analysis shows that in all the philosophical concepts of noosphere orientation, part of which is located in the active stage of the formation of a theoretical concept of the noohumanism and based on it the framework of the philosophical system for the formation of noohumanism worldview, it passes above the principle of harmony. This principle of harmony has a comprehensive and universal character, and serves as methodological regulators in noohumanism. Having a universal character by virtue of this “meta-significance”, this principle is called the Harmony Metaprinciple.
Шиндаулова Р. Б. Принцип метагармонии в ноогуманистическом мировоззрении / Р. Б. Шиндаулова // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2016. - Вип. 13. - С. 95-97.
Keywords: метапринцип гармонии; социоприродное согласие; система «человек – общество – природа»; внутреннее психологическое равновесие; толерантность; коэволюция; метапринцип гармонії; соціоприродна згода; система «людина – суспільство – природа»; внутрішня психологічна рівновага; толерантність; коеволюція; Harmony Metaprinciple; socionatural consonance; “Human – Society – Nature” system; internal psychological equilibrium; tolerance; co-evolution