Правоохоронна функція Національної поліції - Арабаджи, Н. Б.; Арабаджи, Наталя Борисівна (My University, 2022)
У статті висвітлюються питання щодо співвідношення таких категорій як «правоохоронні органи», «правоохоронні функції», «правоохоронна діяльність», що є одними із найбільш дискусійних аспектів юриспруденції. В Україні ще не склалося чітке уявлення про зміст правоохоронних органів через відсутність законодавчого тлумачення останнього, а тому потребує додаткового наукового вивчення. Проаналізована не мала кількість значень терміну «правоохоронні органи», що представляють собою систему державних органів, які наділені певними повноваженнями в галузі контролю за додержанням законності і правового порядку. Продемонстровано основні внутрішні функції держави. Визначено, що правоохоронні органи виконують ті внутрішні функції в державі, які мають завданням протидію загрозам правам і свободам людини, власності, правопорядку. Визначено, що правоохоронними органами прийнято називати ті державні установи й організації, які функціонують у суспільстві й основним завданням діяльності яких є забезпечення законності, боротьби зі злочинністю та іншими правопорушеннями. А також правоохоронні органи розуміються як державні органи, які спеціально створені для боротьби зі злочинністю і яким з цією метою надані повно- важення застосовувати передбачені законом заходи примусу і перевиховання щодо правопорушників. Підкреслюється, що правоохоронні органи виконують наступні функції: охорона конституційного (державного) ладу; охорона прав і свобод людини; охорона власності; охорона громадського порядку; охорона природних ресурсів і навколишнього природного середовища; боротьба зі злочинністю. Встановлено, що Міністерство внутрішніх справ України є одним з ключових відомств на рівні центральних органів виконавчої влади, який забезпечує формування державної політики у сферах: забезпечення охорони прав і свобод людини; захисту державного кордону; цивільного захисту, захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій та запобігання їх виникненню; міграції (імміграції та еміграції), у тому числі протидії нелегальній (незаконній) міграції, громадянства, реєстрації фізичних осіб, біженців та інших визначених законодавством категорій мігрантів. Акцентується на тому, що основною складовою системи Міністерства внутрішніх справ є Національна поліція України, який реалізує державну політику у сферах забезпечення охорони прав і свобод людини, інтересів суспільства і держави, протидії злочинності, підтримання публічної безпеки і порядку. Зазначено, що свою професійну діяльність національна поліція здійснює на основі принципів: верховенства права; дотримання прав і свобод людини; законності; відкритості та прозорості; політичної нейтральності; взаємодії з населенням на засадах партнерства; безперервності. Звертається увага на те, що правоохоронна функція Національної поліції представляє собою самостійний напрямок діяльності даного органу, що реалізується уповноваженими на те її службами та підрозділами Стверджується, що правоохоронна діяльність Національної поліції України включає в себе заходи, які спрямовані на захист прав і свобод громадян та держави, забезпечення публічної безпеки та порядку, боротьбу зі злочинністю за правотворчим, виконавчо-розпорядчим та практично-правоохоронним напрямами.

The article highlights questions regarding the correlation of such categories as "law enforcement agencies", "law enforcement functions", "law enforcement activities", which are one of the most debatable aspects of jurisprudence. Ukraine has not yet developed a clear idea of the content of law enforcement agencies due to the lack of legislative interpretation of the latter, and therefore requires additional scientific study. A large number of meanings of the term "law enforcement agencies" were analyzed, which represent a system of state bodies that are empowered with certain powers in the field of monitoring compliance with legality and legal order. The main internal functions of the state are demonstrated. It is determined that law enforcement agencies perform those internal functions in the state, which are tasked with countering threats to human rights and freedoms, property, law and order. It was determined that law enforcement agencies are those state institutions and organizations that function in society and whose main task is to ensure legality, fight against crime and other offenses. And also law enforcement bodies are understood as state bodies that are specially created to fight crime and which, for this purpose, are given the authority to apply coercive and re-educational measures against offenders provided by law. It is emphasized that law enforcement agencies perform the following functions: protection of the constitutional (state) order; protection of human rights and freedoms; property protection; protection of public order; protection of natural resources and natural environment; fight against crime. It was established that the Ministry of Internal Affairs of Ukraine is one of the key departments at the level of central executive bodies, which ensures the formation of state policy in the areas of: ensuring the protection of human rights and freedoms; protection of the state border; civil protection, protection of the population and territories from emergency situations and their prevention; migration (immigration and emigration), including countermeasures against illegal (illegal) migration, citizenship, registration of natural persons, refugees and other legally defined categories of migrants. It is emphasized that the main component of the system of the Ministry of Internal Affairs is the National Police of Ukraine, which implements state policy in the spheres of ensuring the protection of human rights and freedoms, the interests of society and the state, combating crime, maintaining public safety and order. It is noted that the national police conducts its professional activities based on the principles of: rule of law; observance of human rights and freedoms; legality; openness and transparency; political neutrality; interaction with the population on the basis of partnership; continuity Attention is drawn to the fact that the law enforcement function of the National Police is an independent area of activity of this body, which is implemented by its authorized services and units It is claimed that the law enforcement activities of the National Police of Ukraine include measures aimed at protecting the rights and freedoms of citizens and the state, ensuring public safety and order, fighting crime in law-making, executive-administrative and practical law-enforcement directions.
Арабаджи Н. Б. Правоохоронна функція Національної поліції / Н. Б. Арабаджи // Актуальні проблеми політики. - 2022, Вип. 70. - С. 10-15. DOI https://doi.org/10.32782/app.v70.2022.2
Keywords: правоохоронна функція; правоохоронна діяльність; правоохоронна система; правоохоронні органи; Національна поліція; орган правого порядку; поліцейські послуги; law enforcement function; law protection activity; law protection system; law enforcement agencies; National Police; law enforcement agency; police services; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE