Співвідношення формальних та дискреційних засад на різних рівнях пеналізації злочинних діянь - Макаренко, А. С.; Makarenko, A. S. (My University, 2015)
У статті розглядається проблема " караності" кримінальних правопорушень . Здійснюється спроба оптимізації вітчизняного законодавства у сфері призначен- ня заходів кримінально-правового характеру. Доводиться, що відповідальність за кримінально карані діяння необхідно реалізовувати у формі таких заходів впливу, як покарання за вчинення злочинів, яке має тягти за собою судимість, та стягнення за вчинення кримінальних проступків без наслідку у вигляді судимості. Пропонується система стягнень за вчинення кримінальних проступків. З'ясовується місце судової практики у системі д ж е р е л кримінального права. Встановлюються прояви судової практики в Україні та розглядаються тенденції щодо її визнання та утвердження в європейських країнах. Особливу увагу приділено дослідженню співвідношення формальних і дискреційних засад на різних рівнях пеналізації кримінальних правопорушень. Досліджено питання обмеження суддівського розсуду. На підставі ґрунтовного аналізу кримінального закону та його доктрини запропоновано власні пропозиції щодо внесення змін до чинного КК України.
Макаренко А. С. Співвідношення формальних та дискреційних засад на різних рівнях пеналізації злочинних діянь / А. С. Макаренко // Наукові праці Національного університету «Одеська юридична академія». Т. 17 / голов. ред. М. В. Афанасьєва ; МОН України, НУ «ОЮА». – Одеса : Юрид. л-ра, 2015. – C. 401-429.
Keywords: пеналізація злочинів; формальний метод; суддівський розсуд; кримінальний проступок; система стягнень; система покарань; судова практика; пенализация преступлений; формальный метод; судейское усмотрение; уголовный проступок; система взысканий; система наказаний; судебная практика; the penalization of crimes; formal method; judicial discretion; criminal misdemeanor; the system of recoveries; the system of penalties; the judicial practice