Цивільно-правові договори у сфері будівництва автомобільних доріг - Колесниченко, Сергій Васильович (Одеса, 2025)
Дисертація спрямована на комплексне вирішення наукових і практичних завдань та дослідження цивільно-правових договорів у сфері будівництва автомобільних доріг. Дисертаційна робота є комплексним науково-теоретичним дослідженням цивільно-правового регулювання відносин у сфері будівництва автомобільних доріг в умовах гармонізації законодавства України до права Європейського Союзу. Вибір предмета наукової роботи зумовлений як відсутністю цілісного теоретичного дослідження цивільно-правових договорів у сфері будівництва автомобільних доріг, так і практичними проблемними питаннями, які виникають у процесі формування системи цивільно-правових договорів та зумовлені специфікою будівництва автомобільних доріг. Досягнення завдань щодо прискорення економічного зростання, поліпшення життя населення, підвищення конкурентоспроможності вітчизняних товарів та послуг передусім залежить від стану дорожньої галузі та розвитку мережі автомобільних доріг, оскільки з ними пов'язане життя та діяльність суб'єктів. Система доріг нашої держави повинна розвиватися таким чином, щоб не просто забезпечувати потреби в перевезеннях, а й створювати сприятливі умови для нових напрямів діяльності. Перший розділ дисертаційної роботи присвячений загальнотеоретичним і методологічним аспектам дослідження. У дослідженні автор зазначає, що ключовим критерієм при формуванні системи цивільно-правових договорів у сфері будівництва автомобільних доріг є саме галузева відповідність нормправа,які регулюють ті чи інші види договорів. За цим критерієм всі цивільно-правові договори стосовно будівельної діяльності у сфері будівництва автомобільних доріг можна розділити на галузеві, міжгалузеві, комплексні. До галузевих слід віднести договори, правове регулювання яких здійснюється нормами цивільного права як галузі законодавства. Як міжгалузеві виступають договори, правове регулювання яких здійснюється нормативно-правовими актами інших галузей законодавства. При цьому, в роботі визначено особливості предмета цивільно-правових договорів щодо будівництва автомобільних доріг та зроблено висновок про комплексне регулювання відповідних відносин нормами публічно-правового та приватноправового характеру. У дисертаційному дослідженні зазначено, що застосування актів різної галузевої приналежності пов'язані з низкою труднощів. По-перше, законодавець не використовує єдиної термінології. По-друге, йдеться про джерела правового регулювання, які мають неоднакову юридичну силу. У роботі зазначено, що посилення інтересу до теоретичного осмислення договірної проблематики у сфері будівництва автомобільних доріг пов'язане передусім із динамічним суспільним розвитком, ускладненням характеру і структури суспільних взаємозв'язків, стрімким розширенням сфери договірних відносин та остаточним набуттям договором значення універсального регулятора. Перелік цивільно-правових договорів у сфері будівництва автомобільних доріг не є вичерпним. Автором запропоновано поділ цивільно-правових договорів, що використовуються в будівництві автомобільних доріг на такі види: цивільно-правові договори, що забезпечують проєктування та інформаційне моделювання автомобільних доріг; договір будівельного підряду як основний регулятор відносин у сфері будівництва автомобільних доріг; цивільно-правові договори, що забезпечують управління будівництвом та надання послуг спеціалістами. «Загальні положення щодо договірних конструкцій у сфері будівництва автомобільних доріг» було розглянуто у другому розділі. У підрозділі 2.1. «Розвиток законодавства у сфері будівництва автомобільних доріг» проаналізовано історичний розвиток законодавчих норм у сфері будівництва автомобільних доріг, починаючи від епохи Стародавнього Риму і до сучасного етапу. Надається екскурс в історію виникнення та формування договірних конструкцій у сфері будівництва автомобільних доріг. Викладені історичні факти та правовий огляд законодавства щодо цивільно-правових договорів у сфері будівництва доріг. У підрозділі 2.2. «Поняття, сутність та значення договірних конструкцій у сфері будівництва автомобільних доріг» зазначено, що при формуванні законодавства у сфері будівництва автомобільних доріг важливу роль відіграють договірні конструкції. Дане поняття неодноразово використовувалося в юридичній літературі, і, незважаючи на те, що абсолютної ясності з приводу його сутності досі немає, але до новел його віднести не можна. Доведено, що особливий міжгалузевий характер типових договірних конструкцій у галузі будівництва автомобільних доріг визначає можливість включення до їх змісту спеціальних стимулюючих умов, що забезпечують, зокрема, впровадження більш високих стандартів при проєктуванні та будівництві; застосування енергозберігаючих методів та технологій; закріплення уніфікованих вимог у галузі технічного та авторського нагляду, що, звичайно, позитивно позначиться на якості будівельної галузі в цілому та розвитку цивільного обігу. Типізація договірних зв'язків у будівництві автомобільних доріг стала результатом процесів стандартизації та уніфікації методів проєктування та будівельної діяльності. Обґрунтовується необхідність формування спеціальних регуляторів будівельної діяльності – системи типових договірних конструкцій, побудованих на основі предметної, суб'єктної та функціональної диференціації. У третьому розділі «Структурні особливості цивільно-правових договорів у сфері будівництва автомобільних доріг» автор визначає межі дії правового регулювання суспільних відносин, а саме: відносин у сфері будівництва автомобільних доріг. Тож для цього необхідно визначити їх об'єктний і суб'єктний склад. У підрозділі 3.1. «Автомобільні дороги як об'єкти права: поняття та класифікація» проаналізовано відносини, які складаються щодо автомобільних доріг загального користування, підлягають комплексному правовому регулюванню. При цьому значна роль має бути відведена спеціальному законодавству про автомобільні дороги, оскільки є самостійний предмет регулювання – відносини, що складаються в режимі загального користування щодо специфічних об'єктів права – автомобільних доріг. Визначення об'єкта правовідносин у сфері будівництва автомобільних доріг, пов'язане з чітким та однозначним визначенням основних понять, пов'язаних із будівництвом та його правовим регулюванням. Аналізуючи сегмент законодавства, автор зазначає, що немає однозначної відповіді на низку важливих питань про необхідність та можливість визнання поняття «автомобільної дороги», визначення права власності на автомобільні дороги та реєстрації автомобільної дороги як об'єкта нерухомості. Автором зазначено, що право власності на споруду-дорогу як на самостійний об'єкт цивільних прав може виникнути в тому випадку, якщо вона створена саме як об'єкт нерухомості у встановленому порядку та індивідуалізована як об'єкт нерухомості. Запропоновано доповнити Закон України «Про автомобільні дороги» положеннями, що конкретизують статус автомобільних доріг загального користування як об'єктів права, лінійних об'єктів нерухомості. Важливо зазначити, що публічні автомобільні дороги загального користування, які включені до мережі автомобільних доріг загального користування, вилучені з цивільного обороту. Слід зауважити, що це об'єкти, обмежені в цивільному обороті і щодо них не можливі юридично значущі дії, а саме: передача за договором в експлуатацію на платній основі різним власникам – як публічним, так і приватним. Обґрунтованим є положення щодо об'єктів служби дорожнього сервісу, які, на думку автора, не є складовою автомобільної дороги, а відповідно земельні ділянки, на яких вони розташовані, не є частиною смуги відведення. Проаналізована поточна судова практика з досліджуваного питання. У підрозділі 3.2. «Суб'єктний склад цивільно-правових договорів у сфері будівництва автомобільних доріг» визначено, що юридична особа найчастіше має спеціальний статус у сфері будівництва автомобільних доріг, відповідно до якого має специфічне найменування. Це забудовник; технічний замовник; особа, яка виконує інженерні дослідження; особа, яка здійснює підготовку проєктної документації; саморегульована організація в галузі інженерних пошуків, архітектурно-будівельного проєктування, будівництва, реконструкції, капітального ремонту об'єктів капітального будівництва або її член, або їх представники. Суб'єктний склад правовідносин у сфері будівництва автомобільних доріг, на нашу думку, має комплексний характер, оскільки в даному випадку відбувається взаємодія як суб'єктів приватного права, так і суб'єктів публічного права (це держава, публічно-правові утворення) між собою. У цій взаємодії і проявляється комплексність. З одного боку, суб'єкт цивільно-правових відносин майнового характеру може перебувати в договірних відносинах з іншим суб'єктом приватного права (це приватний характер взаємозв'язків). З іншого боку, суб'єкт правовідносин майнового характеру може бути пов'язаний з правовими відносинами з іншими суб'єктами публічного права (замовник при взаємодії з органами державної влади, наприклад, при отриманні дозволу на будівництво або на введення об'єкта в експлуатацію.) Спільним для цих двох аспектів взаємодії є наявність договору в основі виникнення правовідносин. Четвертий розділвизначає «Основні види цивільно-правових договорів, що використовуються в будівництві автомобільних доріг»автор підкреслює, що перехід країни до ринкових відносин докорінно змінив ситуацію у сфері будівництва автомобільних доріг. Для виходу з кризової ситуації, в якій опинилася сфера будівництва автомобільних доріг, передусім необхідно, з урахуванням новітніх підходів, удосконалити механізми договірного регулювання взаємовідносин у цій галузі. Цивільно-правові договори, що забезпечують проєктування та інформаційне моделювання автомобільних доріг проаналізовані в підрозділі 4.1., визначені особливості цивільно-правових договорів, що застосовуються у відносинах, пов'язаних із будівництвом автомобільних доріг. На основі порівняльно-правового аналізу, а також з використанням методології правового регулювання виявляється, що нормативне регулювання договірних відносин у сфері будівництва автомобільних доріг не враховує всього різноманіття економічних зв'язків та не містить збалансованого механізму реалізації прав та обов'язків суб'єктів будівельного процесу. З погляду цивілістики визначено, що договірні конструкції, які застосовуються для забезпечення інформаційного моделювання, є змішаними, ускладненими міжгалузевими зв'язками приватного та публічного права (в частині змісту умов про відповідність технічним стандартам, вимогам містобудівного, природоохоронного, енергетичного законодавства тощо). Вимоги, зокрема, пов'язані з екологічною безпекою, енергоємністю, є невід'ємними елементами практично всіх світових стандартів BIM. Оскільки в найближчому майбутньому сфера проєктування та будівництва вийде на якісно новий рівень розвитку внаслідок впровадження методів інформаційного моделювання, це вимагатиме адаптації цивільно-правових договірних регуляторів, які супроводжують відповідну діяльність. Однією з форм оптимізації приватно-правового регулювання BIM є створення системи типових договорів на основі стандартів та положень національного законодавства. У підрозділі 4.2. «Договір будівельного підряду як основний регулятор відносин у сфері будівництва автомобільних доріг» доведено, що договір будівельного підряду є базовим договором цивільно-правового регулювання досліджуваних відносин. Всі інші договори в рамках системи договорів по відношенню до договору будівельного підряду є такими, що забезпечують вплив на формування його елементних особливостей, обумовлених специфікою об'єкта, що будується, і будівельної діяльності; - У рамках цивільно-правового регулювання відносин, що виникають при здійсненні діяльності з будівництва автомобільних доріг, характерні риси елементних особливостей конструкції договору будівельного підряду, які виявляються через специфіку зазначених об'єктів як складних об'єктів цивільних прав, самої будівельної діяльності та будівельних робіт. Підрозділ 4.3. «Цивільно-правові договори, що забезпечують управління будівництвом та надання послуг спеціалістами» визначає, що в розрізі приватноправових аспектів діяльності за участю інженерів необхідно звернутися до цивільно-правових засобів регулювання відносин – договорів. У вітчизняному цивільному законодавстві відсутні спеціальні договори, які забезпечують участь інженерів та інших провідних фахівців у будівництві. Структура договірних зв'язків вибудовується шляхом включення до договору будівельного (генерального) підряду умов про участь інженера або укладанням спеціальних правочинів між замовником та інженерною організацією. Як модель регламентації правовідносини з інженером практично також використовується договір про надання послуг. Застосовуються і змішані (комплексні) договори, що поєднують елементи договорів постачання, підряду, надання послуг. Сформульовані висновки, пропозиції та рекомендації в дослідженні зможуть бути використані в науково-дослідній роботі (під час проведення подальших наукових пошуків при дослідженні цивільно-правового регулювання відносин у сфері будівництва автомобільних доріг); у правотворчій діяльності (в ході вдосконалення цивільного законодавства України, адміністративного, містобудівного); у правозастосовній діяльності (при вирішенні судових спорів, пов'язаних невиконанням, або неналежним виконанням цивільно-правових договорів у сфері будівництва автомобільних доріг ); у навчально-методичній роботі (при вивченні навчальних дисциплін «Цивільне право України» та «Містобудівне право», а також під час підготовки навчальних посібників, методичних рекомендацій, інших навчально-методичних матеріалів підручників і монографій).
Колесниченко С. В. Цивільно-правові договори у сфері будівництва автомобільних доріг : дис. … доктора філос. / Колесниченко, Сергій Васильович ; Національний університет «Одеська юридична академія» – Одеса, 2025. – 246 с.
Keywords: приватне право; публічне право; об'єкти цивільного права; організаційні правовідносини; майнові правовідносини; організаційний договір; римське право; військове та цивільне будівництво; договірні конструкції; договірна система в будівництві; цивільно-правовий договір; договір підряду; інвестиційний договір; надання послуг; private law; public law; objects of civil law; organizational legal relations; property legal relations; organizational contract; Roman law; military and civil construction; contractual constructions; contractual system in construction; civil law contract; contract agreement; investment contract; service provision