Взаємозв’язок співзалежності з емпатією у студентів-психологів : кваліфікаційна робота - бакалаврський дослідницький проект 053 «Психологія» - Соколова, Катерина Ігорівна (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
Робота присвячена теоретико-емпіричному дослідженню взаємозв’язку між емпатією та співзалежністю у студентів-психологів. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю формування здорової професійної ідентичності у майбутніх психологів. В роботі досліджено теоретичні засади проблеми емпатії та співзалежності та проаналізовано підходи до їх вивчення. Сформовано комплекс емпіричних методів, що дозволив виявити кореляційні показники та ступінь взаємовпливу між емпатією та співзалежністю. Визначено особливості прояву співзалежності та емпатії студентів-психологів першого та другого рівнів вищої освіти. Згідно з отриманими результатами, студентипсихологи мають високий рівень емпатії та схильність до співзалежної поведінки. За допомогою кореляційного аналізу доведено прямий взаємозв’язок між емпатією та співзалежністю студентів-психологів. На основі результатів дослідження надано практичні рекомендації, спрямовані на розвиток усвідомленості, саморефлексії, емоційної обізнаності, асертивності та вміння встановлювати власні кордони. Також у роботі розроблено тренінгову програму, направлену на підтримку балансу між емпатією та професійними кордонами. Результати дослідження та представлена в роботі тренінгова програма можуть бути використані в освітньому процесі при підготовці студентівпсихологів для профілактики емоційного вигорання, розвитку навичок саморегуляції та встановлення здорових кордонів. Робота складається зі вступу, двох розділів, висновків, списку використаної літератури, що налічує 33 найменування та 1 додатку. The work is devoted to the theoretical and empirical study of the relationship between empathy and codependency in psychology students. The relevance of the study is due to the need to form a healthy professional identity in future psychologists. The work explores the theoretical foundations of the problem of empathy and codependency and analyzes approaches to their study. A set of empirical methods has been formed, which allowed to identify correlation indicators and the degree of mutual influence between empathy and codependency. The features of the manifestation of codependency and empathy in psychology students of the first and second levels of higher education have been determined. According to the results obtained, psychology students have a high level of empathy and a tendency to codependent behavior. Using correlation analysis, a direct relationship between empathy and codependency in psychology students has been proven. Based on the results of the study, practical recommendations are provided aimed at developing awareness, self-reflection, emotional awareness, assertiveness and the ability to set one's own boundaries. The work also developed a training program aimed at supporting the balance between empathy and professional boundaries. The results of the study and the training program, can be used in the educational process when training psychology students to prevent emotional exhaustion, develop self-regulation skills and establish healthy boundaries. The work consists of an introduction, two sections, conclusions, a list of selected literature, which contains 33 titles and 1 appendix.
Соколова К. І. Взаємозв’язок співзалежності з емпатією у студентів-психологів : кваліфік. робота - бакалавр. дослідн. проєкт 053 «Психологія» / К. І. Соколова. - Одеса : НУ «ОЮА», 2025. – 40 с. – Режим доступу: