Участь громадян в охороні громадського порядку: проблеми та перспективи - Юрко, С. С.; Yurko, S. S. (Одеса : Юрид. л-ра, 2013)
У статті розглянуто основні форми участі громадян в охороні громадського порядку та державного кордону, їхнє правове регулювання, стан та напрями вдосконалення. Проаналізовано практику залучення громадян до участі в охороні громадського порядку в зарубіжних країнах: Росії, Білорусії, Великобританії, США, Німеччині. Досліджено діяльність та правове регулювання добровільних народних дружин у СРСР, а також проблематику відтворення радянської моделі народних дружин у сучасних ринкових умовах.
Юрко С. С. Участь громадян в охороні громадського порядку: проблеми та перспективи / С. С. Юрко // Актуальні проблеми держави і права: зб. наук. пр. / редкол.: С. В. Ківалов (голов. ред.), В. М. Дрьомін (заст. голов. ред.), Ю. П. Аленін [та ін.]; МОН України, НУ ОЮА. – Одеса: Юрид. л-ра, 2013. – Вип. 70. - С. 410-417.
Keywords: добровільна народна дружина; громадське об’єднання з охорони громадського порядку та державного кордону; громадський помічник правоохоронного органу; позаштатний працівник правоохоронного органу; волонтер; спеціальний констебль; добровольная народная дружина; общественное объединение по охране общественного порядка и государственной границы; общественный помощник правоохранительного органа; внештатный работник правоохранительного органа; волонтер; специальный констебль; civilian patrols; civil association of public order and state border; civil assistant of law enforcement agency; freelance law enforcement officer; volunteer; special constable