Компетенція Верховної Ради України в управлінні сектором безпеки: адміністративно-правові аспекти - Гончаренко, Ганна Анатоліївна; Гончаренко, Г. А.; Гончаренко, Анна Анатольевна; Honcharenko, Hanna A. (Одеса : Гельветика, 2020)
У статті аналізуються адміністративно-правові аспекти реалізації компетенції Верховної Ради України в управлінні сектором безпеки. Встановлено, що компетенція Верховної Ради України в управлінні сектором безпеки, включає повноваження і предмети відання та просторові межі його діяльності. ЇЇ структурними елементами є повноваження, відповідальність, правові засоби, форми та методи реалізації прав і виконання обов’язків в управлінні сектором безпеки. Звернуто увагу на те, що компетенція Верховної Ради України встановлює обсяг і зміст її діяльності з одночасним розмеж- уванням її функцій і функцій інших суб’єктів як за вертикаллю, так і за горизонталлю управлінської системи сектору безпеки. Визначено, що Верховна Рада України має повноваження щодо призначення на посади (або надання згоди) чи на звільнення з посад окремих службових осіб сектору безпеки (наприклад, Голови Служби безпеки України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини). Встановлено, що Верховна Рада України має повноваження стосовно прийняття законів, що регламентують діяльність органів сектору безпеки, було прийнято Закони: «Про національну безпеку України»; «Про Раду національної безпеки і оборони України»; «Про Службу безпеки України» та ін. Аргументовано, що Верховна Рада України має повноваження щодо затвердження загальної структури, чисельності, та визначення функцій Служби безпеки України, а також Міністерства внутрішніх справ України. Крім того, Верховна Рада України надає законом згоду на обов’язковість міжнародних договорів та денонсацію міжнародних договорів України; визначає засади внутрішньої і зовнішньої політики; здійснює реалізацію стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в ЄС та в НАТО; здійснює контроль за сектором безпеки; затверджує Державний бюджет, в тому числі і виділення коштів на розвиток сектору безпеки. Зроблено висновок, що у деяких випадках повноваження Верховної Ради України в управлінні сектором безпеки досить докладно визначені в законодавстві, однак окремі з них фрагментарно, що вимагає вдосконалення його адміністративно-правового регулювання.

В статье анализируются административно-правовые аспекты реализации компетенции Верховной Рады Украины в управлении сектором безопасности. Установлено, что компетенция Верховной Рады Украины в управлении сектором безопасности включает полномочия и предметы ведения и пространственные границы его деятельности. Ее структурными элементами являются полномочия, ответственность, правовые средства, формы и методы реализации прав и выполнение обязанностей в управлении сектором безопасности. Обращено внимание на то, что компетенция Верховной Рады Украины устанавливает объем и содержание ее деятельности с одновременным разграничением ее функций и функций других субъектов как по вертикали, так и по горизонтали управленческой системы сектора безопасности. Определено, что Верховная Рада Украины имеет полномочия относительно назначения на должности (или предоставления согласия) или на увольнение с должностей отдельных должностных лиц сектора безопасности (например, Председателя Службы безопасности Украины, Уполномоченного Верховной Рады Украины по правам человека). Установлено, что Верховная Рада Украины имеет полномочия по принятию законов, регламентирующих деятельность органов сектора безопасности, были приняты Законы «О национальной безопасности Украины»; «О Совете национальной безопасности и обороны Украины»; «О Службе безопасности Украины» и др. Аргументировано, что Верховная Рада Украины имеет полномочия по утверждению общей структуры, численности, и определению функций Службы безопасности Украины, а также Министерства внутренних дел Украины. Кроме того, Верховная Рада Украины предоставляет законом согласие на обязательность международных договоров и денонсации международных договоров Украины; определяет основы внутренней и внешней политики; осуществляет реализацию стратегического курса государства на приобретение полноправного членства Украины в ЕС и НАТО, осуществляет контроль над сектором безопасности; утверждает государственный бюджет, в том числе и выделение средств на развитие сектора безопасности. Сделан вывод, что в некоторых случаях полномочия Верховной Рады Украины в управлении сектором безопасности достаточно подробно определены в законодательстве, однако некоторые из них фрагментарно, что требует совершенствования его административно-правового регулирования.

The article analyzes the administrative and legal aspects of the implementation of the competence of the Verkhovna Rada of Ukraine in managing the security sector. It is established that the competence of the Verkhovna Rada of Ukraine in the management of the security sector, including the powers and subjects of reference and the spatial boundaries of its activities. Its structural elements are powers, responsibility, legal means, forms and methods of exercising rights and fulfilling duties in managing the security sector. Attention is drawn to the fact that the competence of the Verkhovna Rada of Ukraine establishes the scope and content of its activities while delimiting its functions and those of other entities both vertically and horizontally in the management system of the security sector. It was determined that the Verkhovna Rada of Ukraine has the authority to appoint (or grant consent) to or dismiss individual security sector officials (for example, the Chairman of the Security Service of Ukraine, the Ukrainian Parliament Commissioner for Human Rights). It was established that the Verkhovna Rada of Ukraine, the powers to adopt laws governing the activities of the security sector bodies, adopted the Laws “On National Security of Ukraine”; “On the Council of National Security and Defense of Ukraine”; "On the security service of Ukraine" and others. It is argued that the Verkhovna Rada of Ukraine has the authority to approve the general structure, number, and definition of the functions of the Security Service of Ukraine, as well as the Ministry of Internal Affairs of Ukraine. In addition, the Verkhovna Rada of Ukraine gives the law consent to be bound by international treaties and the denunciation of international treaties of Ukraine; defines the basics of domestic and foreign policy; implements the state’s strategic course towards the acquisition of full member-ship of Ukraine in the EU and NATO, exercises control over the security sector; approves the state budget, including the allocation of funds for the development of the security sector. It is concluded that in some cases the authority of the Verkhovna Rada of Ukraine in managing the security sector is sufficiently detailed in the legislation, but some of them are fragmented, which requires the improvement of its administrative and legal regulation.
Гончаренко Г. А. Компетенція Верховної Ради України в управлінні сектором безпеки: адміністративно-правові аспекти / Г. А. Гончаренко // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. Вип. 85 / редкол.: Г. I. Чанишева (голов. ред.) та ін. – Одеса : Гельветика, 2020. – С. 49-55.
Keywords: повноваження; предмети відання; національна безпека; парламент; адміністративно-правове регулювання; парламентський контроль; полномочия; предметы ведения; национальная безопасность; парламент; административно-правовое регулирование; парламентский контроль; powers; competencies; national security; parliament; administrative regulation; parliamentary control; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE