Енергетичний фактор у китайсько-американських відносинах - Пархомчук, Олена Станіславівна; Пархомчук, Елена Станиславовна; Parkhomchuk, Olena S. (Одеса, 2017)
Визначається вплив енергетичного фактора на динаміку китайсько-американських відносин. Доведено, що Близький Схід відіграє важливу роль у системі глобальної енергетичної безпеки. У постбіполярний період політична роль Китаю в регіоні Перської затоки відчутно активізується. Намаганням Сполучених Штатів Америки одноосібно контролювати безпеку Затоки Китай протиставляє налагодження зв’язків із країнами регіону, що визначається комплексом його геополітичних та геоекономічних інтересів. Політика Китайської Народної Республіки в регіоні Перської затоки являє собою, з одного боку, важливу частину її глобальної стратегії, близькосхідного напряму її зовнішньої політики, а з іншого – окремий напрям політики, що має специфічні характеристики, мотиваційні фактори та практичні засоби реалізації.

Определяется влияние энергетического фактора на динамику китайско-американских отношений. Ближний Восток играет очень важную роль в системе глобальной энергетической безопасности. В постбиполярный период политическая роль Китая в регионе заметно активизируется. Попыткам Соединенных Штатов Америки в одностороннем порядке контролировать региональную безопасность Китай противопоставляет налаживание связей со странами региона, что определяется комплексом его геополитических и геоэкономических интересов. Политика Китайской Народной Республики в субрегионе Персидского залива представляет собой, с одной стороны, важную часть ее глобальной стратегии, а с другой – самостоятельное направление политики со своими специфическими характеристиками, мотивационными факторами и практическими средствами реализации.

Referenced article is the overview of the determination of the power industry influence on the US-China interna- tional relations. Middle East region plays a really important role within the system of the global energy security. Hence, high importance is allocated to the power industry as Chinese factor of influence in the Middle East and its role in the US-China international relations. Within the post-bipolar period, political influence of China in the Persian Gulf region is substantially growing. US attempts to unilaterally control security in the Gulf is opposed by Chinese establishment of relations with those countries of the region, who are falling within its geopolitical and geo-economical sphere of interest.
Пархомчук О. С. Енергетичний фактор у китайсько-американських відносинах / О. С. Пархомчук // S.P.A.C.E. Society, Politics, Administration in Central Europe : електронний науково-практичний журнал / редкол.: Д. В. Яковлев (голов. ред.), К. М. Вітман (заст. голов. ред.), Д. Ю. Дворніченко (відп. секр.) [та ін.] ; НУ «ОЮА». – Одеса, 2017. – Вип. 2. – С. 85-88.
Keywords: США; Китайська Народна Республіка; Перська затока; Близький Схід; енергетичний фактор; США; Китайская Народная Республика; Персидский залив; Ближний Восток; энергетический фактор; USA; Republic of China; Persian Gulf; Middle East; energy factor