Індивідуалізм та раціоналізм як складові частини модернізації: історія і сучасність - Надозірна, М. П.; Надозирна, М. П.; Nadozirna, M. P. (Одеса, 2017)
У статті досліджуються індивідуалізм та раціоналізм як основні складові модернізації. Визначено історичні джерела та теоретичні напрямки осмислення індивідуалізму та раціоналізму. Особливу увагу приділено утилітарній традицій в політичній філософії. Відзначено, що на сучасному етапі утилітарна традиція, у фокусі якої знаходяться індивідуалізм та раціоналізм, знаходить своє продовження в теорії раціонального вибору та теорії ігор.

В статье исследуются индивидуализм и рационализм как основные составляющие модернизации. Определены исторические источники и теоретические направления осмысления индивидуализма и рационализма. Особое внимание уделено утилитарной традиции в политической философии. Отмечено, что на современном этапе утилитарная традиция, в фокусе которой находятся индивидуализм и рационализм, находит свое продолжение в теории рационального выбора и теории игр

The article examines individualism and rationalism as the main components of modernization. The historical sources and theoretical directions of comprehension of individualism and rationalism are determined. Particular attention is paid to the utilitarian traditions in political philosophy. It is noted that at the present stage, the utilitarian tradition, in the focus of which is individualism and rationalism, finds its continuation in the theory of rational choice and game theory
Надозірна М. П. Індивідуалізм та раціоналізм як складові частини модернізації: історія і сучасність / М. П. Надозірна // S.P.A.C.E. Society, Politics, Administration in Central Europe : електронний науково-практичний журнал / редкол.: Д. В. Яковлев (голов. ред.), К. М. Вітман (заст. голов. ред.), Д. Ю. Дворніченко (відп. секр.) [та ін.] ; НУ «ОЮА». – Одеса, 2017. – Вип. 4. – С. 9-12.
Keywords: модернізація; індивідуалізм; раціоналізм; теорія раціонального вибору; теорія ігор; утилітаризм; модернизация; индивидуализм; рационализм; теория рационального выбора; теория игр; утилитаризм; modernization; individualism; rationalism; theory of rational choice; game theory; utilitarianism