Специальные процедуры ЕСПЧ, направленные на устранение и предотвращение системных нарушений прав человека и основных свобод - Анцупова, Тетяна Олександрівна; Анцупова, Татьяна Александровна; Antsupova, Tetiana O. (Одеса : Фенікс, 2012)
Статья посвящена рассмотрению специальных, сравнительно новых процедур ЕСпч, целью которых является устранение и предотвращение системных нарушений прав человека. Автором анализируются такие процедуры Суда как: процедура пилотного постановления, процедура приоритетного рассмотрения жалоб, процедура введения временных (обеспечительных) мер. Выявлено, что нововведенные процедуры Суда, направленные на устранение и предотвращение системних нарушений прав человека и основних свобод свидетельствуют о соблюдении принципа «minimis non curat praetor».

Стаття присвячена розгляду спеціальних, порівняно нових процедур ЄСПЛ, метою яких є усунення та запобігання системних порушень прав людини. Автором аналізуються такі процедури Суду як: процедура пілотного рішення, процедура пріоритетного розгляду скарг, процедура введення тимчасових (забезпечувальних) заходів. Виявлено, що нововведені процедури Суду, що спрямовані на усунення та запобігання системних порушень прав людини та основних свобод свідчать про дотримання принципу «minimis non curat praetor».

Article is devoted to the specific, relatively new procedures of the ECtHR, which aim to eliminate and prevent systemic violations of human rights. The author analyzes the pilotjudgment procedure, the Court’s priority policy and the interim measures procedure. It was founded, that the innovations of the Court to eliminate and to prevent systemic violations of human rights and fundamental freedoms, indicate the principle «minimis non curat praetor».
Анцупова Т. А. Специальные процедуры ЕСПЧ, направленные на устранение и предотвращение системных нарушений прав человека и основных свобод / Т. А. Анцупова // Правове забезпечення ефективного виконання рішень і застосування практики Європейського суду з прав людини : зб. наук. cт. Міжнар. наук.-практ. конф. (Одеса, 15 вересня 2012 р.) / за ред. С. В. Ківалова ; НУ «ОЮА». – Одеса : Фенікс, 2012. – С. 100-113.
Keywords: Совет Европы; Конвенция о защите прав человека и основных свобод; Европейский суд по правам человека; процедура пилотного постановления; приоритетное рассмотрение жалоб; временные (обеспечительные) меры; Рада Європи; Конвенція про захист прав людини та основних свобод; Європейський суд з прав людини; процедура пілотного рішення; пріоритетний розгляд скарг; тимчасові (забезпечувальні) заходи; Council of Europe; Convention for the Protection of Human Rights and Fundamental Freedoms; the European Court of Human Rights; the pilot judgment procedure; the Court’s priority policy and the interim measures procedure