Особливості соціологічного оцінювання конкурентного інноваційного потенціалу вищого навчального закладу - Іщенко, А. М.; Ищенко, А. Н.; Ischenko, A. M.; Іваненко, О. М.; Иваненко, Е. Н.; Іваненко, О. М.; Иваненко, Е. Н.; Ivanenko, O. M. (My University, 2016)
Статтю присвячено виявленню особливостей соціологічного оцінювання конкурентного інноваційного потенціалу вищого навчального закладу. Система вищої освіти в Україні на сучасному етапі розвитку потребує інноваційних змін, що є безперечною складовою конкурентоспроможності вищого навчального закладу. Розвиток інновацій у системі надання освітніх послуг надає можливості вищому навчальному закладові досягати лідируючих позицій у рейтингу вищих навчальних закладів. Конкуренція передусім забезпечує постійний розвиток науково-технічного та інноваційного прогресу в освітній сфері. Розглянуто й досліджено основні показники оцінки інноваційного потенціалу, серед яких необхідно виділити підвищення показників якості освіти, поєднання теоретичних і науково-практичних методів навчання, висококваліфікований і компетентний професорсько-викладацький склад. На прикладі НТУУ «КПІ» засвідчено, що соціологічні дослідження й інструментарій є ефективною можливістю оцінювання якості підготовки випускників вищого навчального закладу.

Статья посвящена выявлению особенностей социологической оценки конкурентного инновационного потенциала вуза. Система высшего образования в Украине на современном этапе развития требует инновационных изменений, что является несомненной составляющей конкурентоспособности вузов. Развитие инноваций в системе предоставления образовательных услуг предоставляет возможности высшему учебному заведению достигать лидирующих позиций в рейтинге высших учебных заведений. Конкуренция, в первую очередь, обеспечивает постоянное развитие научно-технического и инновационного прогресса в образовательной сфере. Рассмотрены и исследованы основные показатели оценки инновационного потенциала, среди которых необходимо выделить повышение показателей качества образования, сочетание теоретических и научно-практических методов обучения, высококвалифицированный и компетентный профессорско-преподавательский состав. На примере НТУУ «КПИ» засвидетельствовано, что социологические исследования и инструментарий являются эффективной возможностью оценки качества подготовки выпускников вуза.

The article is devoted to revealing features of sociological assessment of the competitive potential of innovative university. The higher education system in Ukraine at the present stage of development requires innovative changes, which is a component of the competitiveness of universities. The development of innovations in the system of educational services provides opportunities of higher educational institutions to achieve a leading position in the ranking of higher education institutions. Competing in the first place, to ensure the continuous development of scientific and technological progress and innovation in education. Considered and investigated the main indicators of innovation capacity assessment, including the need to highlight the increase in indicators of quality education, a combination of theoretical and scientific-practical teaching methods, highly qualified professors and teaching staff. For example, NTUU “KPI” testified that the case studies and tools – is an effective way to assess the quality of preparation of a graduate student.
Іщенко А. М. Особливості соціологічного оцінювання конкурентного інноваційного потенціалу вищого навчального закладу / А. М. Іщенко, О. М. Іваненко // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2016. - Вип. 11. - С. 52-55.
Keywords: конкурентний потенціал вищого навчального закладу; соціологічний інструментарій; конкурентоспроможність; конкурентный потенциал вуза; социологический инструментарий; конкурентоспособность; competitive potential of universities; sociological tools; competitiveness