Насильство: свобода волі чи неминучість - Смазнова, Ірина; Смазнова, І. С.; Smaznova, Irina (Національний університет «Одеська юридична академія», 2022)
Насильство можна назвати початком агресії, а точніше агресивності, але це є дуже віддалений початок, який породжує, окрім неї, численні явища. Початком – у єдності двох значень цього поняття: як історично початкового пункту феномена агресії і як підстави, головної причини агресії. Доводиться необхідність спільного розгляду насильства та агресії, яка пов’язана із їх загальним історичним корінням, їх взаємообумовленістю, а також їх тісним переплетінням, що триває, і придбанням специфічних форм вже у ході Новітньої історії.

violence can be called the beginning of aggression, or rather aggressiveness, but it is a very remote beginning that gives rise to numerous phenomena besides it. In the unity of two meanings of this concept: as the historical starting point of the phenomenon of aggression and as the basis, the main cause of aggression. The necessity of a joint examination of violence and aggression is proved, which is connected with their common historical roots, their interdependence, as well as their ongoing close intertwining and the acquisition of specific forms already in the course of Modern history.
Смазнова І. Насильство: свобода волі чи неминучість / Ірина Смазнова // Журналістика та соціальні комунікації в контексті становлення громадянського суспільства в Україні і в світі: виклики, тенденції, перспективи : матер. Всеукраїнської наук.-практ. конф. (м. Одеса, 4 листопада 2022 р.) / наук. ред. В. Колкутіна, упоряд. Ю. Грушевська - Одеса : Національний університет «Одеська юридична академія», 2022. - С. 97-101.
Keywords: Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES; насильство; агресія; добра воля; насильством на благо; violence; aggression; goodwill; violence for good