Договір – підстава виникнення права власності: історія та сучасність - Сурай, Д. Ю.; Suray, D. Y. (Одеса : Юрид. л-ра, 2012)
Стаття присвячена розгляду договору як способу набуття права власності за римським правом. Детально розглянуто такі форми фактичної передачі речі при укладені договору, як манципація (mancipatio), уступка права (in jure cessio) та традиція (traditio). У статті висловлена точка зору про те, що римські юристи спробували зафіксувати не тільки факт, а й момент, коли набувач почав володіти річчю. Розглянуто також і момент виникнення права власності за договором за діючим законодавством України.
Сурай Д. Ю. Договір – підстава виникнення права власності: історія та сучасність / Д. Ю. Сурай // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. / редкол.: С. В. Ківалов (голов. ред.), В. М. Дрьомін (заст. голов. ред.), Ю. П. Аленін [та ін.] ; МОНмолодьспорт України, НУ «ОЮА». – Одеса : Юрид. л-ра, 2012. – Вип. 68. - С. 399-405.
Keywords: договір; право власності; фактична передача речі; спосіб набуття права власності; набувач; момент виникнення забов’язань; договор; право собственности; фактическая передача вещи; способ приобретения права собственности; приобретатель; момент возникновения обязательств; agreement; the right to property; actual transfer of a thing; the method of acquisition of the right to property; acquirer; moment of origin of obligations