Дослідження методів адаптації інтерфейсів для користувачів з когнітивними порушеннями - Гура, Володимир Ігорович; Гура, В. І.; Hura, Volodymyr I.; Вдовін, Олександр Сергійович; Вдовін, О. С.; Vdovin, Oleksandr S. (Одеса : Нац. ун-т. «Одес. юрид. акад.», 2025)
У дослідженні розглядаються методи адаптації веб-інтерфейсів для користувачів із когнітивними порушеннями — деменцією, синдромом дефіциту уваги з гіперактивністю, інтелектуальними порушеннями. Автори обґрунтовують актуальність проблеми для України, вказуючи на невідповідність більшості державних і комерційних сайтів вимогам WCAG 2.2 AA, а також на законодавче зобов’язання забезпечити цифрову доступність для всього населення до 2026 року. Запропоновано систему адаптації, реалізовану виключно засобами HTML, CSS і JavaScript без використання серверів та штучного інтелекту. Система включає початковий опитувальник для формування профілю користувача, спрощення тексту на основі індексу читабельності Флеша, відключення анімацій, збільшення інтерактивних елементів, висококонтрастний режим та клавіатурну навігацію. Проведено порівняння запропонованого рішення з комплексними моделями на основі ШІ та IoT-підходами за критеріями вартості, швидкості впровадження, потреби в даних та відповідності стандартам. Показано, що розроблена система забезпечує повне покриття когнітивних критеріїв WCAG 2.2 при мінімальних витратах, працює в офлайн-режимі та може бути інтегрована в WordPress, React та інші платформи протягом декількох днів. Рекомендовано застосування системи для державних порталів, банківських систем та освітніх платформ (Diia.Osvita). This study examines methods for adapting web interfaces for users with cognitive impairments—including dementia, attention-deficit/hyperactivity disorder (ADHD), and intellectual disabilities. The authors justify the relevance of the issue for Ukraine by pointing out that most government and commercial websites do not comply with WCAG 2.2 AA requirements, as well as the legal obligation to ensure digital accessibility for the entire population by 2026. A system for adaptation is proposed, implemented exclusively using HTML, CSS, and JavaScript without the use of servers or artificial intelligence. The system includes an initial questionnaire to create a user profile, text simplification based on the Flesch Readability Index, disabling animations, enlarging interactive elements, a high-contrast mode, and keyboard navigation. A comparison of the proposed solution with complex AI-based models and IoT approaches was conducted based on criteria of cost, implementation speed, data requirements, and compliance with standards. It is demonstrated that the developed system provides full coverage of WCAG 2.2 cognitive criteria at minimal cost, operates in offline mode, and can be integrated into WordPress, React, and other platforms within a few days. The system is recommended for use on government portals, banking systems, and educational platforms (Diia.Osvita).
Гура В. І., Вдовін О. С. Дослідження методів адаптації інтерфейсів для користувачів з когнітивними порушеннями. Кібербезпека в сучасному світі: актуальні виклики : матеріали VI Міжнар. наук.-практич. конф. (м. Одеса, 28 листопада 2025 р.). Одеса, 2025. С. 230-236. URL: https://doi.org/10.32837/11300.32581
Keywords: когнітивні порушення; доступність інтерфейсів; універсальний дизайн; когнітивна доступність; WCAG 2.2; спрощення тексту; адаптація користувацьких інтерфейсів; cognitive impairments; interface accessibility; universal design; cognitive accessibility; text simplification; user interface adaptation