Текстово-образні універсалії-закінчення як архітектонічні компоненти творів народного героїчного епосу: структура, семантика, поетика (на матеріалі текстів дум) - Беценко, Т. П.; Беценко, Тетяна Петрівна; Betsenko, T. P. (Одеса, 2017)
У статті розглядаються структура, семантика й поетичні функції текстотвірних елементів народних дум - кінцівок. Увага зосереджена на аналізові мікро- та макроодиниць текстово-образних універсалій, які формують означений різновид стилістично-композиційних структур. Виявлено специфіку словесно-образної організації фінальних конструкцій: на рівні внутрішньої структури, змісту, естетичних функцій. Проаналізовано мовно-структурний зв’язок фінальних формульних структур дум з ідентичними компонентами текстової організації інших фольклорно-епічних творів. Підкреслено синкретичний характер текстово-образних універсалій - закінчень.

The article discusses the structure, semantics and text-forming elements of the poetic function of people's thoughts - endings. Attention is focused on the analysis of micro and makroodinits text-shaped universals, which form some kind of stylistic composite structures. The specificity of verbal and figurative organization offinal designs: at the level of the internal structure, content, and aesthetic features. Analyzed the relationship final doom definable structures with identical components of the text organizing folk-epic prizvedeny other genres. Emphasis syncretic nature of text-shaped universals-endings.
Беценко Т. П. Текстово-образні універсалії-закінчення як архітектонічні компоненти творів народного героїчного епосу: структура, семантика, поетика (на матеріалі текстів дум) / Т. П. Беценко // Одеський лінгвістичний вісник. – 2017. – Вип. 9. – Т.2. – С. 61-64.
Keywords: Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION; формула закінчення; фінальна конструкція; дума; текстово-образна універсалія; Formula end; the final design; the final design; thought; text-shaped universal