Особливості нейропсихологічного стану пацієнтів з легкою черепно-мозковою травмою та супутньою травмою ока - Бакурідзе, Ніна Григорівна; Бакурідзе, Н. Г.; Ульянов, Вадим Олексійович; Ульянов, В. О. (Одеса : Фенікс, 2026)
Характерною ознакою черепно-мозкової травми є наявність у пацієнтів когнітивних порушень, які зберігаються часто навіть в віддаленому періоді. Найчастіше спостерігаються уповільнення обробки інформації, порушення робочої і довготривалої пам’яті, уваги, виконавчих функцій і зміни поведінки (імпульсивність тощо). Спостерігається порушення соціального пізнання та самосвідомості. Значущим для реабілітації в соціальній та професійній сферах таких пацієнтів є тривалість збереження когнітивних порушень після черепно-мозкової травми.
Бакурідзе Н. Г., Ульянов В. О. Особливості нейропсихологічного стану пацієнтів з легкою черепно-мозковою травмою та супутньою травмою ока. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квіт. 2026 р.) : у 2-х т. / заг. ред. С. Ківалова ; НУ «Одес. юрид. академія». Одеса : Фенікс, 2026. Т. 2. С. 393-395. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33174
Keywords: легка черепно-мозкова травма; вибухова травма ока; нейропсихологія; mild traumatic brain injury; explosive eye injury; neuropsychology