Проблеми укладення ліцензійного договору за законодавством України - Смородина, Алла Є.; Смородина, А. Є.; Smorodyna, Alla Ye.; Смородина, А. Е. (Одеса : Гельветика, 2020)
Порядок укладення ліцензійного договору не регулюється окремо, на нього розповсюджуються норми Глави 53 Цивільного кодексу України. Однак системний аналіз його норм виявив, що вимога законодавства про обов’язкову письмову форму ліцензійного договору на практиці стає перепоною, оскільки не відповідає вимогам суспільства, в т. ч. для отримання дозволу на використання об’єктів авторського права в Інтернеті. Досліджено проблеми реалізації кожної стадії укладення ліцензійного договору – пропозиції однієї сторони укласти договір (оферти) і прийняття пропозиції (акцепту) другою стороною, в тому числі виходячи з того, що кожна зі сторін (ліцензіар та ліцензіат) майбутнього договору можуть зробити оферту. Щодо оферти проаналізовані умови, яким має відповідати оферта: містити істотні умови договору; її адресність; містити намір оферента вважати себе зобов’язаним у разі її прийняття; умова про строк на акцепт оферти. Ці умови проаналізовані через призму обов’язкової вимоги щодо письмової форми договору та його підписання сторонами як умови укладеності. Звертається увага на відмінність оферти від публічної оферти. Обґрунтовано застосування письмової форми до оферти. Щодо акцепту проаналізовані його умови як повної, безумовної і вчасної відповіді про прийняття пропозиції. Вказане завершується дослідженням питання укладеності ліцензійного договору. Визначаються проблемні питання під час укладення ліцензійного договору на використання торговельної марки через погодження істотної умови такого договору – умови, що якість товарів (послуг), виготовлених (наданих) за ліцензійним договором, не буде нижчою за якість товарів (послуг) власника свідоцтва, та він здійснюватиме контроль за виконанням цієї умови. Виокремлюються окремі проблемні питання для використання об’єктами авторського права, а саме щодо ідентифікації належного автора та ліцензіара. Наводяться відповідні приклади із застосування норм на практиці. Визначається проблематика щодо державної реєстрації ліцензійних договорів та заявляється про підтримку запровадження системи державної реєстрації.

The procedure for concluding a license agreement is not regulated apart, so the provision of Chapter 53 of the Civil Code of Ukraine applies. However, a systematic analysis of its provisions revealed that the requirements of the legislation on the mandatory written form of the license agreement becomes an obstacle for getting a due permission on use copyrighted works, namely in the Internet. We considered the issues on realization of each stage of concluding a license agreement – both proposals of one party to conclude an agreement (offer) and acceptance of an offer (acceptance) by the other party, including based on the fact that each party (licensor and licensee) can make an offer. We analyzed mandatory terms of the offer. The offer must contain the essential terms of the further agreement; identify the due receiver; contain the provision with an intention of the bidder to consider itself obliged in case of its acceptance; and the deadline for acceptance of the offer, which were reviewed from the perspective of mandatory written form requirement and its due signing by the parties. Attention is drawn to the difference between an offer and a public offer. The application of the written form to the offer is confirmed. We analyzed the conditions of the acceptance which are complete, unconditional and timely response to accept the proposal. Mentioned is related to treat a license agreement as concluded. Problematic issues are also identified when concluding a license agreement for the use of a trademark when parties need to agree on its essential term – the term which set forth that the quality of the products (services), produced (rendered) under the license agreement, won’t be lower than the quality of products (services) made by the trademark owner and latter controls the execution of the said term. There are some problematic issues for the use of copyright objects, namely, the identification of the appropriate author and the licensor. Relevant examples are given. The issue of state registration of license agreements is identified and supported, including for the introduction of the state registration system.

Порядок заключения лицензионного договора не регулируется отдельно, на него распространяются нормы главы 53 Гражданского кодекса Украины. Однако системный анализ его норм обнаружил, что требование законодательства об обязательной письменной форме лицензионного договора на практике становится преградой, поскольку не соответствует требованиям общества, в т.ч. для получения разрешения на использование объектов авторского права в Интернете. Исследованы проблемы реализации каждой стадии заключения лицензионного договора - предложения одной стороны заключить договор (оферты) и принятие предложения (акцепта) второй стороной, в том числе исходя из того, что каждая из сторон (лицензиар и лицензиат) будущего договора могут сделать оферту. По оферты проанализированы условия, которым должен отвечать оферта: содержать существенные условия договора; ее адресность; содержать намерение оферента считать себя обязанным в случае ее принятия; условие о сроке на акцепт оферты. Эти условия проанализированы через призму обязательного требования о письменной форме договора и его подписания сторонами как условия вложенности. Обращается внимание на различие оферты от публичной оферты. Обосновано применение письменной формы к оферте. По акцепта проанализированы его условия как полной, безусловной и своевременной ответа о принятии предложения. Указанное завершается исследованием вопроса вложенности лицензионного договора. Определяются проблемные вопросы при заключении лицензионного договора на использование торговой марки через согласование существенного условия такого договора - условия, качество товаров (услуг), изготовленных (предоставленных) по лицензионному договору, не будет ниже за качество товаров (услуг) владельца свидетельства, и он осуществлять контроль за выполнением этого условия. Выделяются отдельные проблемные вопросы для использования объектами авторского права, а именно по идентификации надлежащего автора и лицензиара. Приводятся соответствующие примеры по применению норм на практике. Определяется проблематика по государственной регистрации лицензионных договоров и заявляется о поддержке введения системы государственной регистрации.
Смородина А. Є. Проблеми укладення ліцензійного договору за законодавством України / А. Є. Смородина // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. Вип. 87 / редкол.: Г. I. Чанишева (голов. ред.) та ін. – Одеса : Гельветика, 2020. – С. 158-171.
Keywords: розпорядження майновими правами інтелектуальної власності; ліцензійний договір; оферта; акцепт; договір приєднання; intellectual rights disposal; license agreement; offer; acceptance; adhesion contrac; распоряжение имущественными правами интеллектуальной собственности; лицензионный договор; оферта; акцепт; договор присоединения; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE