Психологічні особливості самооцінки особистості після розлучення : кваліфікаційна робота - бакалаврський дослідницький проект 053 «Психологія» - Саксонова, Діана Владленівна (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
У роботі описано етапи організації та проведення емпіричного дослідження, методи та методики вивчення самооцінки, самоповаги та образу Я особистості. На основі здійсненого емпірико-аналітичного дослідження встановлено наявність статистично значущого зв’язку між сімейним станом та рівнем самооцінки особистості. Виявлено, що самооцінка особистості після розлучення суттєво знижується у тих сферах життя , які передбачають встановлення та підтримку міжособистісних зв’язків. При дослідженні самоповаги виявлено, що її рівень може залежити від сімейного стану лише в окремих випадках, тоді як істотно на самоповагу впливають такі фактори, як вік та освіта. Зокрема виявлено, що особи старшого віку, які мають вищу освіту також мають і вищий рівень самоповаги порівняно з особами юнацького віку, які перебувають у процесі отримання вищої освіти. Дослідження образу-Я особистості та її поведінки у міжособистісних відносинах показує, що розлучені особи більш схильні до агресивності, порівняно з одруженими. Тоді коли одружені більш товариські за тих, хто пережив розрив. Також виявлено, що рівень егоїстичності значно залежить від віку, а саме в осіб дорослого віку вона може бути вище, ніж у молодшого. На основі отриманих результатів дослідження розроблено психологічні рекомендації для підвищення самооцінки розлучених осіб. Зокрема підкреслено важливість пошуку підтримки на час переживання кризи розлучення, розглянуто та порекомендовано деякі психологічні вправи та прийоми, які є дієвими для самодопомоги при емоційних коливаннях, які можливі на фоні пережитого стрессу. The paper describes the stages of organizing and conducting an empirical study, methods and techniques for studying self-esteem, self-respect and self-image of a person. On the basis of the empirical and analytical study, the existence of a statistically significant relationship between marital status and the level of self-esteem of an individual is established. It was found that self-esteem after divorce significantly decreases in those areas of life that involve the establishment and maintenance of interpersonal relationships. In the study of self-esteem, it was found that its level may depend on marital status only in some cases, while such factors as age and education have a significant impact on self-esteem. In particular, it has been found that older people with higher education also have a higher level of self-esteem compared to young people who are in the process of obtaining higher education. The study of self-image and behavior in interpersonal relationships shows that divorced people are more prone to aggression than married people. At the same time, married people are more sociable than those who have experienced a breakup. It has also been found that the level of selfishness significantly depends on age, namely, in adults it can be higher than in younger people. Based on the results of the study, psychological recommendations for improvin the self-esteem of divorced persons are developed. In particular, the importance of seeking support during the divorce crisis is emphasized, some psychological exercises and techniques that are effective for self-help in case of emotional fluctuations that are possible against the background of stress are considered and recommended.
Саксонова Д. В. Психологічні особливості самооцінки особистості після розлучення : кваліфік. робота - бакалавр. дослідн. проєкт 053 «Психологія» / Д. В. Саксонова. - Одеса : НУ «ОЮА», 2025. – 55 с. – Режим доступу:
Keywords: розлучення; сімейний стан; самооцінка; самоповага; образ Я; міжособистісні зв’язки; особистість; divorce; marital status; self-esteem; self-respect; self-image; interpersonal relations; personality