Суспільство споживання та консюмеризм – нові тенденції та виклики для України - Щерба, О. І.; Shcherba, O. I.; Щерба, Олеся Іванівна; Shcherba, Olesia V. (Одеса, 2021)
У статті розкривається зміст феноменів суспільства споживання, консюмеризму й споживацтва, а також відповідних ним понять. Виокремлюються нові тенденції споживання, які є противагою явищу надмірного споживання, здійснюється аналіз їхнього розвитку в українському суспільстві. Розглядається науковий доробок з обраної автором проблематики, зокрема роботи таких класиків соціології, як Е. Фромм, Т. Веблен, Ж. Бодрійяр, З. Бауман, Дж. Рітцер та інші, а також таких сучасних дослідників, як Е. Кежель, В. Ватроба, Я. Шмид, С. Ільїних, В. Ільїн, Ф. Билок та інші, в тому числі сучасних українських учених М. Шульги, В. Мандибури, Я. Зоськи, В. Лапіної, В. Торяника. Наголошується на тому, що поряд із розвитком масової культури, прогресом глобалізації відбулися зміни в моделях споживання, моді й смаках споживачів. Зазначається, що таким чином була створена нова модель трактування споживання як самоцілі, а не лише як способу задоволення людських потреб. Підкреслюється, що в сучасному суспільстві найважливішою метою людини стає споживання, воно використовується для створення індивідуальної ідентичності. Здійснюється теоретичне розмежування змісту таких понять, як «суспільство споживання», «консюмеризм», «споживацтво», «споживче життя», «креативний консюмеризм». Обґрунтовується, що поняття «консюмеризм» вужче, ніж поняття «суспільство споживання», що феномен консюмеризму є найхарактернішою рисою суспільства споживання. Наголошується на тому, що рух, спрямований на захист прав споживачів, є політичним консюмеризмом, як це визнано в зарубіжній соціології. Аналізуються нові тенденції в поведінці покупців товарів і послуг, що є противагою явищу надмірного споживання, а саме: політичний консюмеризм, етичний консюмеризм, екологічний консюмеризм, дематеріалізація споживання, обмеження споживання, спільне споживання та споживчі бойкоти. Доводиться зростальне значення в українському суспільстві моделей поведінки, пов’язаних зі зменшенням споживання.

The goal of the article is to reveal and analyze the concepts of “consumer society”, “consumerism” and ‘consumption’; identification of new trends in consumption, which are a counterbalance to the phenomenon of excessive consumption, as well as analysis of their development in Ukrainian society. The article reviews the given problems in researches of classics of sociology, such as E. Fromm, T. Veblen, J. Baudrillard, Z. Bauman, J. Ritzer, etc., modern researchers of sociologists E. Kiezel, V. Watroba, J. Szmyd, S. Ilyinyh, V. Ilyin, F. Bylok, etc., as well as modern Ukrainian scientists M. Shulga, V. Mandybura, J. Zoska, V. Lapina, V. Toryanyk. It is emphasized that along with the development of mass culture, the advancing of the globalization process, the changes in consumer patterns, fashion and consumer tastes have occurred. It is noted that in this way, a new model of interpretation of consumption as a goal in itself was created, and not only as a way to meet human needs. It is proved that in modern society consumption is the most important goal for a person. It is emphasized that consumption is used to create an individual identity. Theoretical bases of justification, delimitation and interpretation of the concepts “consumer society”, “consumerism”, “consumption”, “consumer life”, “creative consumerism” are given. It is justified that “consumerism” is narrower and not identical to the concept of “consumer society” and is its most characteristic feature. It is proposed to call the movement aimed at protecting consumer rights political consumerism, as it is accepted in foreign sociology. New trends in the behavior of buyers of goods and services that counterbalance the phenomenon of excessive consumption are analyzed, such as: political consumerism, ethical consumerism, eco(green) consumerism, dematerialization of consumption, restriction of consumption, collaborative consumption and consumer boycotts. The growing importance of patterns of behavior associated with decreasing consumption in Ukrainian society is shown.
Щерба О. І. Суспільство споживання та консюмеризм – нові тенденції та виклики для України / О. І. Щерба// Актуальні проблеми філософії та соціології : Науково-практичний журнал / Голов. ред. С. Г. Секундант, відпов. ред. Д. В. Яковлев ; Міністерство освіти і науки України ; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2021. - Вип. 29. - С. 85-92. DOI https://doi.org/10.32837/apfs.v0i29.965
Keywords: суспільство споживання; консюмеризм; споживацтво; політичний консюмеризм; етичний консюмеризм; екологічний консюмеризм; дематеріалізація споживання; обмеження споживання; спільне споживання; споживчі бойкоти; consumer society; consumerism; consumption; political consumerism; ethical consumerism; eco (green) consumerism; dematerialization of consumption; restriction of consumption; collaborative consumption; consumer boycotts; Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES