Російські центри впливу в польському Інтернет-просторі - Марек, М.; Марек, М.; Marek, M. (Одеса, 2017)
Російська гібридна війна проявляється в діяльності в інформаційному просторі. Такі заходи, як відповідне освітлення комунікатів у ЗМІ, поширення так званої фейкової інформації та цілоспрямовані медіаатаки на організації, держави, громадських діячів та політиків, є типовими прикладами діяльності російських центрів впливу. Ці центри працюють також у Польщі, де через відповідний вплив, особливо в Інтернет-просторі, вони намагаються дезінформувати поляків, показуючи в негативномі світлі всі теми, пов’язані з Україною, політичними та військовими структурами Західної Європи, концентруючись на лобіюванні російского політичного нарративу. У цьому процесі беруть участь також організації, які відкрито симпатизують Кремлю. Хоча сила впливу проросійських організації на польський медіапростір дуже невелика, це не означає, що не варто проаналізувати цю діяльність, особливо коли з кожним тижнем дізнаємося про нові провокації, спрямовані на погіршення польсько-українських відносин.

Российская гибридная война проявляется прежде всего в деятельности в информационном пространстве. Такие меры, как соответствующее освещение коммуникатов в СМИ, распространение так называемой фейковой информации и целенаправленные медиаатаки на организации, государственные учреждения, общественных деятелей и политиков, являются типичными примерами деятельности российских центров влияния. Подобные центры работают также в Польше, где через соответствующее влияние, особенно в Интернет-пространстве, они стремятся дезинформировать граждан Польши, показывая в негативноми свете все темы, связанные с Украиной, политическими и военными структурами Западной Европы, концентрируясь на лоббировании российского политического нарратива. В этом процессе участвуют также организации, которые открыто симпатизируют Кремлю. Хотя сила воздействия пророссийских организаций на польское медиапространство очень небольшая, это не означает, что не стоит анализировать подобную деятельность. Тем более в период, когда каждую неделю мы узнаем о новых провокациях, направленных на ухудшение польско-украинских отношений.

The Russian hybrid war manifests itself in many actions, one of them is action in the information sphere. Actions like proper creating the media transmission, disseminating fake informations and intentional media attacks directed against organizations, states and public persons – these are characteristic examples of activity of Russian centres of the influence. These centres work also in Poland. They have an influence in the Internet and they try to misinform Poles, by showing Ukraine in bad way, by making disinformation about political and military West-European structures, by lobbying the Russian vision of world. Organizations which openly are sympathizing with the Kremlin also participate in this process. In Poland the strength of the prorussian media transmission is not so strong, but it doesn’t mean that we would not analise this activity closely.
Марек М. Російські центри впливу в польському Інтернет-просторі / М. Марек // S.P.A.C.E. Society, Politics, Administration in Central Europe : електронний науково-практичний журнал / редкол.: Д. В. Яковлев (голов. ред.), К. М. Вітман (заст. голов. ред.), Д. Ю. Дворніченко (відп. секр.) [та ін.] ; НУ «ОЮА». – Одеса, 2017. – Вип. 3. – C. 24-28.
Keywords: Sputniknews; проросійські організації; тролінг; дезінформація; пророссийские организации; троллинг; дезинформация; prorussian organizations; trolling; disinformation