Удосконалення законодавства щодо кримінальної відповідальності за шахрайство, учинене шляхом незаконних операцій із використанням електронно-обчислювальної техніки (ч. 3 ст. 190 Кримінального кодексу України) - Тарасова, О. В.; Тарасова, Е. В.; Tarasova, E. V. (Одеса : Юрид. л-ра, 2014)
У статті висвітлюються питання вдосконалення законодавства про кримінальну відповідальність за шахрайство, учинене шляхом незаконних операцій із використанням електронно-обчислювальної техніки. З метою вдосконалення законодавства щодо кримінальної відповідальності за назване шахрайство автором запропоновано замість терміна «електронно-обчислювальна техніка» запровадити терміни «комп’ютерна система» і «телекомунікаційна мережа», ввести альтернативні санкції за таке шахрайство, які мають економічний характер, та зменшити строки позбавлення волі. На думку автора, діяння, учинені шляхом незаконних операцій із використанням електронно- обчислювальної техніки, охоплюються складами комп’ютерних злочинів, що передбачені в окремому розділі Кримінального кодексу України. Таким чином, автором запропоновано доповнити Кримінальний кодекс України новими складами злочинів: комп’ютерне та телекомунікаційне шахрайство, а також крадіжка, учинена шляхом незаконних операцій із використанням комп’ютерних систем та телекомунікаційних мереж.
Тарасова О. В. Удосконалення законодавства щодо кримінальної відповідальності за шахрайство, учинене шляхом незаконних операцій із використанням електронно-обчислювальної техніки (ч. 3 ст. 190 Кримінального кодексу України) / О. В. Тарасова // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. / редкол.: С. В. Ківалов (голов. ред.), В. М. Дрьомін (заст. голов. ред.) Ю. П. Аленін [та ін.] ; МОН України; НУ ОЮА. – Одеса : Юрид. л-ра, 2014. – Вип. 72. – С. 481-488.
Keywords: шахрайство; шахрайство, учинене шляхом незаконних операцій із використанням електронно-обчислювальної техніки; незаконні операції з використанням електронно-обчислювальної техніки; комп’ютерна система; телекомунікаційна мережа; мошенничество, совершенное путем незаконных операций с использованием электронно-вычислительной техники; незаконные операции с использованием электронно-вычислительной техники; компьютерная система; телекоммуникационная сеть; fraud committed with the help of illegal operations using the computer technologies; illegal operations using the computer technologies; «computer system»; «telecommunication system»