Десекуляризація як мегатренд глобального розвитку - Коппель, О. А.; Коппель, Е. А.; Koppel, O. A.; Пархомчук, О. С.; Пархомчук, Е. С.; Parkhomchuk, O. S. (My University, 2017)
У статті досліджується роль релігійного фактора у світовій політиці в контексті десекуляризації як мегатренду глобального розвитку. Піддано науковому аналіз вплив релігійного фактора на сучасні міжнародні відносини. Визначені характер та динаміка впливу релігійного фактора як комплексного системного явища у трьох його вимірах – часовому, просторовому та змістовному. З’ясовуються рівні і форми залежності релігійного фактора від характеру міжнародної системи через дослідження сутнісних закономірностей і особливостей його впливу на певному етапі еволюції міжнародної системи, структурних характеристик систем і взаємозв’язків між ними. Розглянуто роль окремих релігій як акторів світової політики. Визначено, що на сучасному етапі на світовій арені з’являються релігійні системи у вигляді системи транснаціональних зв’язків між державами, окремими групами і політичними рухами. Ці зв’язки встановлюються над національними кордонами, утворюючи додаткову транснаціональну систему взаємодій.

Статья посвящена исследованию роли религиозного фактора в мировой политике в контексте десекуляризации как мегатренда глобального развития. Анализируется роль религиозного фактора в современных международных отношениях. Рассматривается роль религиозного фактора в современных международных отношениях. Исследована роль религиозного фактора как многопланового системного явления в трех его измерениях – пространственном, временном и содержательном. Определены его функции и закономерности в зависимости от системной эволюции международных отношений. Определена зависимость влияния религиозного фактора от исторического типа международных систем, их структурных характеристик, особенностей иерархии элементов и системы взаимоотношений между ними, от состояния мировой политики. Исследуется активность отдельных религий как акторов мировой политики. На мировой арене появляются религиозные системы в виде системы транснациональных связей между государствами, отдельными группами, общинами и политическими движениями. Эти связи устанавливаются «поверх» государственных границ, создавая дополнительную транснациональную систему взаимосвязей.

The article is devoted to the role of religion in world politics within the context of desecularization as megatrend of global development. The influence of religious factor on the international relations is studied. The article examines the nature and dynamics of the religious factor as the multilayer system phenomenon considered as three dimensions – space, time and content. Defined are levels of dependence of religious factor on the character of international systems within frames of its historical development type, structural characteristics and their system cross relations, specific features at the definite stage of international system evolution. Special attention is drawn to the politization of Islam and the rise of Islamic fundamentalism, to the role of radical Islamism. The activity of some religions as actors of world politics is considered. Religious systems appear on the world scene in the form of transnational communications between states, separate groups, communities and political movements. These connections are established ‘over’ the state lines, creating an additional transnational system of interconnections.
Коппель О. А. Десекуляризація як мегатренд глобального розвитку / О. А. Коппель, О. С. Пархомчук // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2017. - Вип. 17. - С. 82-85.
Keywords: десекуляризація; мегатренд; глобальний розвиток; релігійний дискурс; міжнародні відносини; світова політика; десекуляризация; мегатренд; глобальное развитие; религиозный дискурс; международные отношения; мировая политика; desecularization; megatrend; global development; religious discourse; international relations; world politics