Кримінологічні засади запобігання правопорушенням, пов’язаним із переміщенням товарів/предметів через митний кордон, на сучасному етапі в Україні - Паламарчук, Галина Вікторівна; Паламарчук, Галина Викторовна; Palamarchuk, Galina V. (My University, 2021)
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук за спеціальністю 12.00.08 – кримінальне право та кримінологія; кримінально-виконавче право. – Національний університет «Одеська юридична академія», Одеса, 2021. У дисертації здійснено дослідження сутності правопорушень, пов’язаних із переміщенням товарів/предметів через митний кордон, сучасного їх стану та концептуальних напрямів запобігання даним правопорушенням. Вперше висунуто ідею щодо виокремлення правопорушень, пов’язаних із переміщенням товарів/предметів через митний кордон, як єдину кримінологічну групу правопорушень, яка включає злочини та адміністративні правопорушення, що є переважно видом транскордонного тіньового бізнесу. Виявлено, що факт вчинення даних правопорушень має характер бізнесової діяльності, яка здійснюється організованими структурами. Така діяльність супроводжується встановленням стійких корупційних зв’язків між правопорушниками та контролюючими структурами. Подано комплексну кримінологічну характеристику правопорушень кількісні та якісні показники правопорушень, пов’язаних з переміщенням товарів/предметів через митний кордон в Україні, з 2005 року і до сьогодення. Виявлено комплекс факторів та фонових явищ, які сприяють існуванню, трансформації під нові умови в суспільстві та розповсюдження правопорушень, пов’язаних із переміщенням товарів/предметів через митний кордон. Виокремлено типові ознаки осіб, які вчиняють вказані правопорушення, залежно від рольової функції, яку вони виконують у злочинних угрупованнях. Удосконалено сучасну концептуальну модель організованої злочинності в частині аналізу аморфних структур як сучасного виду злочинних угруповань. Представлено підхід до запобігання правопорушенням, пов’язаним з переміщенням товарів/предметів через митний кордон, як до частини транскордонного співробітництва у нормативно-правовому та організаційно-правовому контекстах. Надано характеристику правовим інструментам запобігання правопорушенням, пов’язаним з переміщенням товарів/предметів через митний кордон на сучасному етапі. Розкрито проблеми взаємодії суб’єктів запобігання розглядуваним правопорушенням.

Диссертация на соискание научной степени кандидата юридических наук по специальности 12.00.08 – уголовное право и криминология; уголовно-исполнительное право. – Национальный университет «Одесская юридическая академия», Одесса, 2021. В диссертации осуществлено комплексное исследование сущности, правовой природы правонарушений, связанных с перемещением товаров/ предметов через таможенную границу, современного их состояния и концептуальных направлений предотвращения данных правонарушений. Впервые выдвинута идея относительно выделения правонарушений, связанных с перемещением товаров предметов через таможенную границу, как криминологической группы правонарушений, включая преступления и административные правонарушения, которые являются, по сути, видом трансграничного теневого бизнеса. Установлено, что факт совершения правонарушений, связанных с перемещением товаров/предметов через таможенную границу, имеет характер бизнес-деятельности, которая осуществляется субъектами теневой экономики. Изучен и систематизирован исторический опыт понимания и борьбы с правонарушениями, связанными с перемещением товаров/предметов через таможенную границу, и предотвращения данной категории правонарушений. Подана комплексна криминологическая характеристика преступлений, связанных с перемещением товаров/предметов через таможенную границу. Охарактеризованы количественные и качественные показатели правонарушений, связанных с перемещением товаров/предметов через таможенную границу в Украине, начиная с 2005 года и до сегодняшнего дня. Выявлен комплекс факторов и фоновых явлений, способствующих существованию, трансформации под новые условия в обществе указанных правонарушений. Выделены типичные признаки лиц, совершающих правонарушения, связанные с перемещением товаров/предметов через таможенную границу, в зависимости от ролевой функции, которую они выполняют в преступных группировках. Представлен подход к предотвращению рассматриваемых правонарушений как части трансграничного сотрудничества в нормативно-правовом и организационно-правовом контексте. Предоставлено углубленное понимание системных связей теневого бизнеса, организованной преступности и коррупции в части правонарушений, связанных с перемещением товаров/предметов через таможенную границу, как вида трансграничного теневого бизнеса. Обоснованы направления предотвращения трансграничного теневого бизнеса, в части, целесообразности криминализации отдельных видов правонарушений, связанных с перемещением товаров/предметов через таможенную границу, и участия институтов гражданского общества в предупредительной деятельности даного вида правонарушений. Охарактеризованы правовые инструменты предотвращения правонарушений, связанных с перемещением товаров/предметов через таможенную границу на современном этапе. Раскрыты проблемы взаимодействия субъектов предупреждения правонарушений, связанных с перемещением товаров/ предметов через таможенную границу в Украины.

Thesis for a Candidate Degree in Law, specialty 12.00.08 – Criminal Law and Criminology; Criminal Enforcement Law. – National University «Odessa Law Academy». Odessa, 2021. The dissertation investigates the essence of offenses related to the movement of goods/objects across the customs border, their current state and conceptual areas of prevention of this offense. For the first time, the idea of distinguishing offenses related to the movement of goods/objects across the customs border as a single criminological group of offenses, which includes crimes and administrative offenses, which are mainly a type of cross-border shadow business, was presented. It was found that the fact of committing these offenses is in the nature of business activities carried out by organized structures. Such activities are accompanied by the establishment of persistent corruption links between offenders and regulatory agencies. A comprehensive criminological description of offenses was provided, quantitative and qualitative indicators of offenses related to the movement of goods/objects across the customs border in Ukraine, from 2005 to the present day. A set of factors and background phenomena contributing to the existence, transformation into new conditions in society and the spread of offenses related to the movement of goods/objects across the customs border were identified. Typical features of persons who commit these offenses were identified, depending on the role they perform in criminal groups. The modern conceptual model of organized crime has been improved in terms of analysis of amorphous structures as a modern type of criminal groups. An approach to the prevention of offenses related to the movement of goods/objects across the customs border was presented as part of cross-border cooperation in regulatory and organizational contexts. The legal instruments for the prevention of offenses related to the movement of goods/objects across the customs border at the present stage were described. The problems of interaction of subjects of crime prevention related to the movement of goods/objects across the customs border in Ukraine were revealed.
дис. ... канд. юрид. наук: 12.00.08
Паламарчук Г.В. Кримінологічні засади запобігання правопорушенням, пов’язаним із переміщенням товарів/предметів через митний кордон, на сучасному етапі в Україні: дис. ... канд. юрид. наук: 12.00.08 / Паламарчук Галина Вікторівна. Одеса, 2021. 222 с.
Keywords: правопорушення; контрабанда; особа правопорушника; державний кордон; митний кордон; запобігання; тіньова економіка; транскордонність; транснаціональність; корупція; організована злочинність; організовані угрупування; теневая экономика; трансграничность; транснациональность; организованные группировки; организованная преступность; коррупция; предотвращение; правонарушение; таможенная граница; контрабанда; личность правонарушителя; государственная граница; shadow economy; cross-border; transnationality; organized groups; offense; organized crime; corruption; smuggling; identity of the offender; state border; customs border; prevention