Генеза становлення інституту юридичних клінік в Україні та світі - Лоджук, Максим Тарасович (Електронне наукове фахове видання «Порівняльно-аналітичне право», 2013)
Стаття присвячена розгляду історії появи та розвитку юридичних клінік в Україні та світі. Досліджено наукові праці вітчизняних та зарубіжних вчених, які обґрунтовували необхідність створення юридичних клінік в структурі вищих навчальних закладів та їх використання в навчальному процесі з метою набуття студентами практичних навичок професії юриста, а також з метою забезпечення доступу вразливих верств населення до безоплатної правової допомоги. Зроблено спробу усунути наявні неузгодженості та заповнити існуючі прогалини в дослідженні генези становлення юридичної клінічної освіти. Статья посвящена рассмотрению истории появления, развития и становления юридических клиник в Украине и мире. Исследованы научные работы отечественных и зарубежных ученых, которые обосновывали необходимость создания юридических клиник в структуре высших учебных заведений и их использования в учебном процессе с целью приобретения студентами-юристами практических навыков профессии юриста, а также с целью обеспечения доступа уязвимых слоев населения к юридической помощи. Сделана попытка устранить имеющиеся несогласованности и заполнить существующие пробелы в исследовании генезиса становления юридического клинического образования. The article is devoted to the origin, history of development and establishment of legal clinics in Ukraine and in the world. There are analyzed scientific research works of Russian and foreign scientists who justified the necessity of their creation in the structure of higher education institutions and using for acquiring practical skills of the legal profession by law students, and also to ensure access of vulnerable, low income populations to legal aid. The author makes an attempt to remove existing contradictions and fulfill gaps in the investigation of genesis of formation of legal clinical education.
Лоджук М. Т. Генеза становлення інституту юридичних клінік в Україні та світі / Максим Тарасович Лоджук // Електронне наукове фахове видання «Порівняльно-аналітичне право». - № 3-1. – С. 49-43.
Keywords: юридична клініка; юридична клінічна освіта; вищий навчальний заклад; теоретичні знання; практичні навички; мало- забезпечені верстви населення; безоплатна правова допомога; юридическая клиника; юридическое клиническое образование; высшее учебное заведение; теоретические знания; практические навыки; малообеспеченные слои населения; бесплатная правовая помощь; legal clinic; clinical legal education; higher education; theoretical knowledge; practical skills; low income populations; free legal aid