Європейські орієнтири розвитку України: нові виміри у воєнний час. Том 1 : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. у 2 т. (м. Одеса, 16 травня 2025 р.) - (:unkn) unknown (Одеса : Фенікс, 2025)
Матеріали Міжнародної науково-практичної конференції «Європейські орієнтири України: нові виміри у воєнний час» містять результати наукових досліджень і практичних напрацювань вчених, фахівців і військовослужбовців, здійснені в умовах повномасштабної війни. У збірнику представлено як теоретичні, так і емпіричні дослідження у галузях філософії, загальної теорії держави і права, історії права, сучасних соціально-політичних процесів, соціології та психології. Особливу увагу приділено аналізу загроз національній безпеці в конституційному, міжнародному та європейському правовому контекстах, а також питанням трудового, соціального, земельного, аграрного та екологічного права. Окремі розділи присвячено функціонуванню економіки та підприємництва в умовах євроінтеграції. У збірнику також розглянуто проблематику цифрової трансформації, захисту інформації та кібербезпеки в умовах воєнного часу, методику викладання іноземних мов, перекладознавство, лінгвістику і журналістику. Висвітлено наукові здобутки в адміністративному, фінансовому, морському та митному праві, реформуванні судової системи, діяльності прокуратури, правоохоронних органів та адвокатури. Окремо проаналізовано питання кримінального права, кримінального процесу, кримінології, криміналістики, судової експертизи, медико-психологічного забезпечення правосуддя, а також аспекти цивільного, сімейного, господарського права, інтелектуальної власності та патентного судочинства. Розглянуто також актуальні питання діяльності бібліотек у закладах вищої освіти та фізичної підготовки здобувачів вищої освіти. Збірник адресовано науковцям, викладачам, здобувачам вищої освіти, а також практикам у галузях права, економіки, соціології, політології, психології, філології, журналістики та кібербезпеки. The materials of the International Scientific and Practical Conference “European Landmarks of Ukraine: New Dimensions in Wartime” contain the results of scientific research and practical developments of scientists, specialists and military personnel carried out in conditions of full-scale war. The collection presents both theoretical and empirical research in the fields of philosophy, general theory of state and law, history of law, modern socio-political processes, sociology and psychology. Particular attention is paid to the analysis of threats to national security in constitutional, international and European legal contexts, as well as issues of labor, social, land, agrarian and environmental law. Separate sections are devoted to the functioning of the economy and entrepreneurship in conditions of European integration. The collection also considers the issues of digital transformation, information protection and cybersecurity in wartime, methods of teaching foreign languages, translation studies, linguistics and journalism. Scientific achievements in administrative, financial, maritime and customs law, reform of the judicial system, the activities of the prosecutor's office, law enforcement agencies and the legal profession are highlighted. The issues of criminal law, criminal procedure, criminology, forensics, forensic examination, medical and psychological support of justice, as well as aspects of civil, family, commercial law, intellectual property and patent litigation are separately analyzed. The current issues of the activities of libraries in higher education institutions and physical training of higher education students are also considered. The collection is addressed to scientists, teachers, higher education students, as well as practitioners in the fields of law, economics, sociology, political science, psychology, philology, journalism and cybersecurity.
Європейські орієнтири розвитку України: нові виміри у воєнний час : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 16 трав. 2025 р.) : у 2 т. / за заг. ред. С. В. Ківалова. – Одеса : Фенікс, 2025. – Т. 1. – 772 с. – Режим доступу: URL: https://hdl.handle.net/11300/29966 ; https://doi.org/10.32837/11300.29966
Keywords: актуальні питання адміністративного права та процесу; фінансове право; загальна теорії права та держави; історичні дослідження держави і права; національна безпека України; умови війни та післявоєнного відновлення; міжнародне право та безпека; права людини; міжнародно-правова відповідальність у ХХІ столітті; митна політика України; судоустрії; організації діяльності прокуратури; адвокатури; трудове право та право соціального забезпечення; проблеми кримінального права; кримінальний процес; криміналістика; судова експертиза; психологія; медицина; судочинство; current issues of administrative law and process; financial law; general theories of law and state; historical studies of state and law; national security of Ukraine; conditions of war and post-war recovery; international law and security; human rights; international legal responsibility in the 21st century; customs policy of Ukraine; judiciary; organization of the prosecutor's office; advocacy; labor law and social security law; problems of criminal law; criminal process; forensics; forensic examination; psychology; medicine; judicial proceedings