Вплив територіальної юрисдикції (підсудності) при реалізації права на звернення до суду за захистом у цивільному судочинстві України - Полюк, Юлія Іванівна; Полюк, Ю. І.; Poliuk, Yuliia I. (Херсон : Видавничий дім «Гельветика», 2019)
Статтю присвячено дослідженню основних доктринальних підходів до визначення сутності поняття підсудність, визначено динамічний аспект підсудності, що розкривається при реалізації права на звернення до суду за захистом. Дотримання правил підсудності розглянуто в якості умови реалізації права на звернення до суду за захистом, надано її оцінку відповідно до існуючих європейських стандартів судочинства. Встановлено, що у разі порушення правил підсудності при реалізації права на звернення до суду за захистом для особи, яка їх порушила, жодних наслідків процесуально-правового характеру не настає. Вимога щодо дотримання правил підсудності розуміється законодавцем як невід’ємна ознака добросовісної поведінки суб’єкта звернення. Обґрунтована доцільність визначення в якості умови реалізації права на звернення до суду за захистом дотримання правил підсудності з урахуванням обов’язку суб’єкта звернення не порушувати встановлені законом правила підсудності та пильнувати за тим, чи правильно встановить підсудність суд у разі допущення помилки, а також процесуально-правових наслідків, які можуть настати після розгляду справи судом першої інстанції у разі ігнорування та нехтування цим обов’язком.Доведено, що вимогу про дотримання правил підсудності слід включити до складу умов реалізації права на звернення до суду за захистом.
Полюк Ю. І. Вплив територіальної юрисдикції (підсудності) при реалізації права на звернення до суду за захистом у цивільному судочинстві України / Ю. І. Полюк // Часопис цивілістики : наук.-практ. журн. / редкол.: С. В. Ківалов (голов. ред.), Є. О. Харитонов (заст. голов. ред.), К. Г. Некіт (відп. секр.) [та ін.]. - Херсон : Видавничий дім «Гельветика», 2019. – Вип. 34. – С. 57-61.
Keywords: звернення до суду; право на звернення до суду за захистом; умови реалізації права на звернення до суду за захистом; підсудність; територіальна юрисдикція; application to court; right to apply to court for protection; conditions for exercising the right to apply to court for protection; jurisdiction; territorial jurisdiction; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE